Orang Dalam Kedai Gelakkan Dia, Orang Ramai Tergamam Lihat Tindakan Lelaki Ini

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Orang Dalam Kedai Gelakkan Dia, Orang Ramai Tergamam Lihat Tindakan Lelaki Ini

Segala yang dijadikan Tuhan tiada yang sia-sia, terkadang dikirimkan seseorang itu di hadapan mata kita mahupun dalam hidup ini adalah untuk mengajar kita tentang sesuatu. Mungkin juga agar kita lebih faham makna serta tujuan hidup yang sebenar.

Seperti video yang tular di laman TikTok beberapa bulan lepas, seorang lelaki berkongsi rakaman tersebut menceritakan bagaimana dia memperhati seorang pemuda yang dilihat tidak waras dari segi akal fikiran dan luarannya telah mengajarkannya tentang kemanusiaan dan peng0rbanan.

“Orang Dalam Kedai Gelak-Gelak Kat Dia”

“Hari tu masa beli barang aku nampak dia ni beli roti. Sepanjang dalam kedai nampak bro ni cakap sorang-sorang.

“Dalam hati rasa dia ni mungkin ‘tak berapa sihat’ kot. Orang dalam kedai tu pun gelak-gelak je dekat dia. Walaupun macam tu, dia bayar roti tu bukan ambil free,” katanya dalam video jentik hati orang ramai untuk jadi ‘manusia’.

Bayar Roti, Bukan Ambil Percuma, Beri Pada Burung-Burung

Menurutnya, selepas kejadian itu, satu kejadian lain yang dilihat dengan mata kepala sendiri mengejutkannya. Ini apabila roti yang dibayar pemuda terbabit dikongsi oleh pemuda berkenaan dengan burung-burung yang ada di sekitar tempat dia sedang duduk.

Dia bagai sedang menyelamatkan burung-burung yang kelaparan itu dengan berkongsi rezeki bersama makhluk Tuhan yang lain.

“Tapi apa yang aku nampak lepas tu cukup menjen tik hati. Aku yang sihat ni pun kadang kala berkira nak bersedekah.

“Thanks bro tolong ingatkan aku yang selalu terlupa ni. Jangan pandang orang sebelah mata. Mungkin dia lebih baik di sisi Allah,” tambahnya lagi.

Jangan Pandang Dari Luaran

Meninjau reaksi ramai, rata-ratanya terharu, tersedar serta terjentik hati melihat perkongsian tersebut.

    

Lihatlah apa yang dilakukan oleh orang yang dikatakan tidak waras itu sangat mulia. Ketika insan lain melihat lelaki ini memerlukan pertolongan, tetapi sebaliknya dial ah yang menghulur bantuan. Meski kepada makhluk lain. Sangat menginsafkan.

Perbuatan yang ‘memanusiakan’ manusia.

Semoga bermanfaat.

Lihat Video Penuh : Dianggap Tak Waras, Ramai Terpaku Insaf Melihat Tindakan Lelaki Ini

Sumber: Bos Tepen / Dailymakan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*