Tuah seorang wanita temui berlian 4.39 karat bernilai RM112,000 ketika sedang mencari kayu api di hutan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tuah seorang wanita temui berlian 4.39 karat bernilai RM112,000 ketika sedang mencari kayu api di hutan

Genda Bai tidak menyangka akan menemui sebutir batu permata yang berharga selepas keluar ke dalam hutan di India untuk mengumpul kayu api.

Ibu enam anak itu menerima kejutan terbesar seumur hidup apabila menemui berlian yang dianggarkan bernilai AS$25,067 (kira-kira RM112,187) di dalam hutan dan akan menggunakan hasil jualan batu permata itu untuk membaik pulih rumah daifnya dan membiayai perkahwinan anak-anak.

Wanita ini menemui batu berlian pada 27 Julai lalu selepas keluar ke hutan untuk mengumpul kayu api di Kampung Purushottampur di daerah Panna, Madhya Pradesh.

Selepas terkejut dengan penemuannya, Genda Bai segera berlari pulang untuk memberitahu suaminya mengenai batu permata yang belum dapat dipastikan itu.

Pasangan suami isteri itu kemudian telah meminta bantuan seorang pakar berlian yang dikenali sebagai Anupam Singh untuk mengesahkan keaslian berlian tersebut.

Terbukti selepas pemeriksaan lanjut oleh Anupam, batu berlian itu sememangnya berlian asli seberat 4.39 karat dan ia dianggarkan bernilai AS$25,067 (RM122,187).

Berlian itu kini akan dijual pada lelongan berlian akan datang, di mana ia diharapkan akan mendapat jumlah yang besar untuk pembeli yang layak.

Selepas mendapat rezeki terpijak dengan penemuan berlian, wanita ini berkata keadaan rumahnya sangat daif, jadi dia mahu membaik pulihnya dengan wang jualan itu.

Genda Bai juga berharap dapat menggunakan wang hasil jualan berlian itu untuk membantu anak-anaknya.

Wanita ini mempunyai empat anak lelaki dan dua anak perempuan yang sudah cukup umur untuk berkahwin kelak, jadi dia dan suaminya merancang untuk membantu anak-anak mereka dalam melangsungkan perkahwinan.

Dengan jumlah wang yang diterima daripada lelongan berlian itu, Genda Bai berharap ia mencukupi untuk majlis perkahwinan anak-anak dan membina semula rumahnya.

Daerah Panna di Madhya Pradesh dilaporkan amat dikenali dengan perlombongan berlian di India.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*