Kapal dagang bawa muatan 4,000 kereta mewah karam di Lautan Atlantik

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Kapal dagang bawa muatan 4,000 kereta mewah karam di Lautan Atlantik

Sebuah kapal kargo yang membawa beribu-ribu kenderaan yang terbakar berhampiran Azores, Portugal kini telah karam ke dalam Lautan Atlantik, para pegawai mengesahkan pada hari Selasa, 1 Mac.

Tentera Laut Portugal mengesahkan di media sosial kapal Felicity Ace karam kira-kira 25 batu nautika di luar zon ekonomi Portugis Azores di Lautan Atlantik. Kedalaman laut, adalah kira-kira 10,000 kaki (3,048 meter) di kawasan itu, pegawai tentera laut menganggarkan.

“Cuaca di luar sana agak buruk,” kata Pat Adamson, jurucakap MOL Ship Management, yang mengendalikan kapal itu, menurut Bloomberg News. “Dan kemudian ia tenggelam, yang merupakan satu kejutan.”

Selepas kapal itu karam, ia meninggalkan serpihan dan “sebahagian kecil sisa berminyak, yang diselerakkan oleh jet air bot tunda,” kata Tentera Laut Portugal. Tapak ini kini dipantau oleh agensi alam sekitar Portugal dan Kesatuan Eropah (EU).

Kapal dagang itu, yang dalam perjalanan ke Amerika Syarikat dari Jerman, membawa kira-kira 4,000 kereta mewah, termasuk buatan Volkswagen, Porsche, Bentley, dan lain-lain. Terdapat laporan mengatakan kapal itu juga membawa kenderaan elektrik di dalamnya.

“Walaupun masih terlalu awal untuk mengesahkan perkara yang berlaku dan langkah seterusnya, kami—bersama-sama dengan rakan sekerja kami di Porsche AG—menyokong pelanggan dan pengedar kami sebaik mungkin untuk mencari penyelesaian,” kata Angus Fitton, naib presiden Porsche, dalam laporan media yang diterbitkan pada bulan Februari. “Kami sedang berhubung dengan syarikat perkapalan dan butiran kereta di atas kapal kini dikenal pasti.”

Bulan lalu, seorang pengguna Twitter, Matt Farah, yang mengendalikan laman web SmokingTire, menulis bahawa Porsche miliknya berada di atas kapal yang terbakar.

“Saya baru mendapat panggilan daripada pengedar saya. Kereta saya kini telah hanyut, mungkin terbakar, di tengah lautan,” ciapan itu berkata.

Jurucakap Bentley memberitahu BBC bahawa keretanya juga berada di atas kapal yang terkepung itu. Pegawai memberitahu Automotive News bahawa mereka percaya bahawa berpuluh-puluh Lamborghini termasuk SUV Urus serta model Aventador dan Huraca berada di dalam kapal itu.

“Kami belum mengetahui keputusan akhir,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Automobili Lamborghini America, CEO Andrea Baldi, kepada media itu. “Kami juga sedang menunggu maklumat rasmi buat masa ini. Kami telah memaklumkan kepada pengedar kami, dan mereka telah memaklumkan kepada pelanggan kami, kerana apa sahaja yang berlaku, dalam apa jua keadaan, akan berlaku kelewatan.”

Model Aventador, bernilai ratusan ribu dolar setiap satu, habis dijual dan menghampiri penghujung pengeluarannya, kata laman web itu.

“Kereta itu habis dijual, jadi sentiasa ada kemungkinan daripada 563 unit itu beberapa pembatalan boleh membenarkan penggantian Aventador, tetapi saya lebih suka berharap buat masa ini sekurang-kurangnya beberapa Aventador di dalam kapal itu akan selamat,” Baldi memberitahu Automotive News.

Punca kebakaran Felicity Ace masih tidak dapat dipastikan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*