Wanita tidak dikenali minta izin peluk mak cik sedang seronok makan tengah hari bersama keluarga, hati sentap bila dia mula menangis

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Wanita tidak dikenali minta izin peluk mak cik sedang seronok makan tengah hari bersama keluarga, hati sentap bila dia mula menangis

Anak yang baik akan selalu berkata, saat menghabiskan masa bersama ibu bapa tersayang yang sudah tua adalah amat bermakna dan memori itu sungguh bernilai.

Masa pantas berlalu tanpa disedari dan semakin kita merasakan diri itu sudah tua, begitu jugalah semakin tua ibu bapa kita.

Seorang wanita dikenali Anis Ramli, baru-baru ini berkongsi bagaimana dia sedang makan tengah hari bersama ibu bapanya di Sri Karak, PJ Old Town apabila seorang wanita tidak dikenali menghampiri mereka.

Ketika mereka sedang menjamu selera, seorang wanita menghampiri mereka dan memulakan perbualan.

“Ibu sedang menikmati makan tengah hari sambil kami memesan hidangan kegemarannya (kari kepala ikan),” tulis Anis dalam satu hantaran di LinkedIn.

“Ya, ya. Makanannya sedap. Itulah sebabnya saya suka..” jawab ibu Anis sambil tersenyum.

“Mak cik, saya seronok sangat tengok mak cik makan. Memang seronok makan ah,” kata wanita itu kepada ibu Anis sambil tersenyum.

Wajah yang terkejut tetapi tetap tenang, ibu Anis menjawab, “Sudah tentu, boleh.”

“Bagus, bagus.. Mak cik. Maaf..” Wanita itu berhenti seketika dan tiba-tiba bertanya, “Boleh saya peluk mak cik?”

Wanita itu kemudian memeluk ibu Anis dan mula menangis.

“Dia tidak boleh makan. Hanya makan melalui tiub. Sebab itu saya seronok melihat mak cik menikmati makanan dan mak cik berselera makan. Saya teringat ibu saya,” kata wanita itu sambil terus menangis.

“Ibu saya berumur 93 tahun,” katanya sambil teresak-esak.

Hantaran itu menerima perhatian lebih 7,700 warganet ketika beratus-ratus curahan komen yang sebak dengan kisah pelukan erat melegakan emosi antara dua orang saling tidak mengenali ini.

“Ibu memeluknya dengan erat. Pada masa itu, Malaysia kembali pulih..” tulis Anis.

“Anda dirahmati dan sangat bertuah kerana mempunyai ibu yang sihat, dan dia amat gembira ketika keluar bersama anda. Semoga ibu anda sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, ketenangan, kasih sayang dan kebahagiaan.”

“Menitiskan air mata ketika membaca. Saya faham perasaan itu. Mengimbas kembali ketika arwah ibu masih ada. Ketika menjaga dia.”

Gambar ini dan kisah disebaliknya untuk mengingatkan kita supaya sentiasa menghargai kehadiran ibu bapa dan menghormati orang tua lain selagi mereka masih ada.

“Air mata saya mengalir mencurah-curah. Tidak boleh ditahan. Saya merasakan kesakitannya.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*