Baayi Perempuan Dibuaang Dalam Longkang Diselamatkan Sekumpulan Kucing

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Baayi Perempuan Dibuaang Dalam Longkang Diselamatkan Sekumpulan Kucing

Seorang bayi perempuan yang berusia lima hari yang ditemui di dalam sebuah longkang di Mvmbai, India berjaya diselamatkan dan  menerima rawatan di hospital, lapor portal Suara.com.

Doktor di hospital Rajawadi memaklumkan kepada BBC bahawa kesihatan bayi itu kini masih sedang dipantau dan berada dalam keadaan stabil.

Menurut p0Iis, penduduk tempatan telah menemui bayi itu selepas sekumpulan kucing berkumpul dan mula membuat bising di sekeliling bayi berkenaan.

Pihak p0Iis dilap0rkan masih lagi giat menyiasat berkenaan bagaimana bayi tersebut boleh berada di longkang terbabit.

Mereka masih belum dapat membuat sebarang spekulasi mengenai motif pelaku, namun berdasar daripada k3s-k3s sebelum ini, pembuangan bayi perempuan kebiasaannya dilakukan apabila ibu bapa kecewa kerana tidak dikurniakan anak lelaki ketika semasa bersalin. Budaya tersebut dilaporkan masih lagi wujud di India.

Insideen tersebut telah meraih perhatian warganet di mdia s0sial. Gambar yang diambil oleh p0Iis Mumbai ketika di tempat kejadian memaparkan pegawai polis sedang memegang bayi yang baru lahir itu dibalut dengan kain putih.

Insideen serupa yang membabitkan bayi perempuan ini sudah menjadi perkara yang kebiasaan di India. Dua tahun lalu, seorang bayi yang baru lahir telah ditemui tertim bus hidup-hidup di dalam periuk tanah di bandar Bareilly, di Uttar Pradesh.

Pada musim sejuk 2016, seorang bayi telah ditemui ditinggalkan dalam beg plastik tanpa pakaian di ibu negara India, Delhi.

Dan pada bulan Jun lalu, seorang pengendali bot di Uttar Pradesh telah meraih pujian selepas dia menyelamatkan seorang bayi perempuan yang ditemui terapung di dalam kotak kayu di Sungai Gangga.

Aktivis menyatakan bahawa keutamaan rakyat India untuk mendapatkan anak lelaki telah menyebabkan berjuta-juta janin berjantina perempuan digu gurkan sejak beberapa dekad lalu.

Bekas Perdana Menteri Manmohan Singh menyifatkan bahawa keadaan itu sebagai ‘aaib negara’ dan menyeru untuk ‘perang suci’ bagi menyelamatkan bayi perempuan.

Tidak lama selepas mengambil alih kuasa pada 2014, Perdana Menteri Narendra Modi merayu kepada rakyat India untuk berhenti membu nuh anak perempuan mereka.

Sumber: Suara.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*