B4ngla Tiba-tiba Mintak Plywood Yang Tak Pakai, Ingatkan Nak Buat Tempat Untuk Mengular. Terkejut Aku Bila Dapat Tahu Apa Dia Buat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

B4ngla Tiba-tiba Mintak Plywood Yang Tak Pakai,Ingatkan Nak Buat Tempat Untuk Mengular. Terkejut Aku Bila Dapat Tahu Apa Dia Buat

Bila sebut mengenai pend4tang as ing yang bek3rja di negara ini, yang sering kali terlintas di fikiran sesetengah daripada kita tentu sahaja perkara-perkara yang neg4tif kan.

Ada yang merasa mar4h kerana mereka meramp4s peluang pek3rjaan rakyat tempatan dan ada juga yang mengaitkan kehadiran mereka ini dengan meningkatnya kadar jen4yah dalam negara.

Tidak dapat dinafikan kebenarannya, namun harus diakui juga bukan semuanya yang hadir ke sini berniat tidak baik. Ada juga yang terpaksa men!nggalkan negara asal kerana benar-benar mahu mencari rezeki di sini.

Namun, apa yang dikongsikan seorang pengguna Twitt3r, Ammar Naufal mengenai para pekerja asi ng di tempat kerjanya mungkin boleh memberi perspektif yang sedikit berbeza mengenai warga penda tang ini.

Menurut Ammar, beberapa orang pekerja as ing berasal daripada Bang ladesh memintanya menyediakan staging dan plywood untuk dijadikan sebagai tempat rehat.

”Semalam Bang la minta staging dan plywood lebih katanya nak buat tempat ‘rehat’. Mulanya aku tak bagi sebab nanti diaorng mengular bila aku tak ada. Harini datang site baru aku nampak tempat ‘rehat’ diorang,” katanya.

Rupanya tempat rehat yang dimaksudkan oleh warga Bang ladesh ini adalah untuk mendirikan sebuah tempat solat, ataupun sebuah surau kecil yang sangat ringkas.

Ammar kemudian yang terharu dengan semangat para pekerja as ing ini untuk menunaikan tanggunjawab agama turut menghulurkan bantuan apabila membantu menentukan arah kiblat dengan bantuan rakannya yang lain.

Menurut Ammar, alat menentukan arah kiblat itu dibeli daripada kedai yang menju al barang kelengkapan untuk menunaikan ibadah haji. Dia juga berharap bahawa alat berkenaan memberikan ukuran yang tepat.

Perkongsian yang dibuat Ammar turut menerima reaksi positif daripada beberapa orang netizen. Menurut Anis Ariana, agama Islam selalu meminta penganutnya supaya sentiasa bersangka baik dengan orang lain.

Manakala Muhammad Shahir pula berpandangan bahawa bukan semua pekerja as ing warga Bangladesh ini suka cu ri tulang ketika menjalankan tugas.

Bagi Aida Syahirahaz pula, dia memberi cadangan kepada Ammar supaya memperbaiki keadaan fizikal surau tersebut suapaya mereka dapat menunaikan solat dalam keadaan yang lebih selesa.

Hafiz Amirun_ pula memuji tindakkan Ammar yang memunaikan permintaan pekerja-pekerja tersebut dan berpendapat Ammar juga memperoleh pahala daripada kebaikkan tersebut.

Semoga kisah diatas mampu memberi pengajaran kepada kita semua.

Sumber:iMuslimNetwork

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*