Hidup berseorangan selama 50 tahun, jiran bagaikan keluarga sendiri yang ambil berat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Hidup berseorangan selama 50 tahun, jiran bagaikan keluarga sendiri yang ambil berat

Seperti yang dilaporkan oleh udnbkk, Basarat, 27 tahun dikatakan telah menjaga nenek yang berusia 90 tahun ini selama 10 tahun selepas mendapati nenek ini hidup bersendirian. Nenek yang sudah lanjut usia ini kehilangan anaknya yang berusia 19 tahun ketika itu dan kemudiannya hidup bersendirian selama 50 tahun.

Kehilangan anak tercinta adalah pengalaman yang cukup memeritkan hati, apatah lagi jika anda sudah tidak mempunyai sesiapa di dunia ini. Itulah yang ditanggung oleh seorang warga emas Tha1land apabila dia mengharungi hidup bersendirian selama 50 tahun sejak kemtian anaknya. Namun, syukurlah terdapat seorang jiran yang memutuskan untuk menjaga wanita ini seperti neneknya sendiri.

Menurut lap0ran itu juga, nenek ini meneruskan kehidupannya dengan bergantung sepenuhnya pada wang simpanannya dan menguruskan dirinya sendiri. Tetapi disebabkan usianya telah lanjut disamping menanggung penyakit yang dihidapinya, dia memerlukan pertolongan dari Basarat demi mendapatkan bantuan perubatan.

Ada masanya apabila nenek ini mengalami kesukaran untuk bernafas, gatal-gatal pada hidung dan tekanan d4rah yang tinggi di tengah malam, dia terpaksa mengetuk pintu rumah Basarat untuk mendapatkan pertolongan.

Namun, pertolongan tersebut tidak dapat diteruskan apabila Basarat terpaksa berpindah atas faktor peribadi. Ketika dia memberitahu nenek itu akan hasratnya untuk berpindah, nenek tersebut menangis!

Basarat sungguh berasa bimbang akan nenek tersebut namun berharap agar penduduk setempat dapat menjenguk nenek biarpun mereka tidak duduk berhampiran dengan rumah nenek.

Basarat yang sememangnya seorang lelaki yang baik hati itu tidak langsung berasa terbeban malah dengan sedaya upaya dia menolong nenek itu dengan kudratnya sendiri. Basarat juga ada meminta pertolongan daripada ketua kampung apabila dia memerlukan bantuan lanjut untuk menguruskan nenek itu.

Terharu dengan kasih sayang yang ditunjukkan Basarat, nenek ini berharap agar satu hari nanti Basarat akan membawa dia untuk tinggal bersama dengannya.

Hati mana yang tidak sayu dengan perpisahan apabila sudah lama bersama. Basarat tidak mampu menanggung rindu kerana baharu sahaja seminggu berpindah ke tempat baharu, dia pulang untuk menziarahi nenek tersebut. Basarat berjanji untuk menziarahi nenek tersebut dengan lebih kerap dan akan membawa anak-anaknya untuk berjumpa dengan nenek kelak.

Sumber: erabaru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*