Suri rumah rugi RM10,653.20 diperdaya ejen pinjaman wang

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Suri rumah rugi RM10,653.20 diperdaya ejen pinjaman wang

SIBU : Seorang suri rumah kerug!an RM10,653 selepas diperd4ya individu menyamar ejen p!njaman wang di me dia sosi al Fbk.

Ketua P0Iis Daerah Sibu, Asisten Komisioner Zulkipli Suhaili, berkata mngsa membuat lapan kali transaksi pembayaran melalui perbankan secara dalam talian menggunakan dua akaun bank miliknya.

“Bayaran itu dibuat bagi urusan proses pinjaman seperti dokumen perbankan, pendaftaran, caj pengurusan dan pembayaran cukai bagi keluIusan segera.

“Mngsa juga dijanjikan pulangan semula wang selepas mendapat keluIusan pinjaman itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Zulkipli berkata, selepas membuat pembayaran, mngsa masih ditag!h untuk membuat pembayaran dengan pelbagai alasan caj yang perlu dibayar.

“Mngsa yang mula curi ga membuat lapo ran p0Iis di Bahagian Sia.satan Jena y4h Komersial, Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Sibu.

“Kess disia sat mengikut Sksyen 420 Kanun Kesek.saan,” katanya.

Zulkipli berkata, sebagai langkah penceg4han, orang ramai dinasihatkan membuat peme.riksaan dengan mana-mana bank atau agensi kewangan berdaftar yang berdekatan untuk kepastian dan membuat pertanyaan atau semakan terlebih dulu bagi mengeIak menjadi mngsa pen!puan.

Beliau berkata, orang ramai juga diminta membuat semakan menerusi laman web https://semakmule.rmp.gov.my bagi mengeIak menjadi mngsa sc4mmer.

Sumber : bh

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*