Jadi Terapi Diri, Tak Sangka Ustazah Asma’ Harun Bela Banyak Si Bulus, Gebu-Gebu Semua

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Jadi Terapi Diri, Tak Sangka Ustazah Asma’ Harun Bela Banyak Si Bulus, Gebu-Gebu Semua

Pemilik nama Ustazah Asma’ Harun ialah antara pend4kwah bebas yang terkenal di Malaysia kerana kelainan ketika menyampaikan ceramah hingga meraih perhatian ramai.

Dengan penampilan beliau yang yang sederhana dengan warna natural serta secalit solekan membuatkan dirinya disenangi ramai.

Ceramahnya bukan sahaja menjadi tumpuan kepada orang dewasa tetapi remaja dan kanak-kanak. Lantaran itu, tidak mustahil beliau kerap mendapat undangan memberi ceramah setiap hari, malah pernah lebih dari empat undangan sehari.

Namun anak kelahiran Terangganu ini cuba untuk tidak mengecew4kan pihak yang mengundangkanya sedaya upaya memenuhi hasrat mereka.

Biarpun terp4ksa pulang lewat malam ke kediamannya, ibu kepada tujuh orang anak ini tidak pernah merungut demi perjuangan untuk berd4kwah kepada masyarakat. Juga tidak menaf1kan kadang kala terp4ksa menol4k ak1bat kekangan masa.

BELAI KUCING SEBAGAI TERAPI

Sesungguhnya, Ustazah Asma’ tetap manusia biasa. Perlukan masa ‘me time’ untuk dirinya sendiri sebagai terapi setelah kesibukan dengan rutin harian.

Biar dirinya aktif berd4kwah, rupanya memiliki kucing lebih daripada lima ekor. Katanya lagi membelai kucing adalah terapi buat dirinya dan melatih diri menjadi seorang yang berdisplin di samping menjadi aktivitinya bersama anak-anak perempuannya.

Ini dikongsikan oleh Ustazah Asma’ Harun kepada team Majalah Keluarga ketika sesi program Keluarga Inspirasi yang lalu.

“Haiwan ini adalah kesukaan Nabi dan para sahabat. Saya dan suami memilih cara mendidik anak melalui terapi dengan cara ini.”

“Kalau saya balik petang atau malam, saya akan lepaskan dan duduk bersama di ruangan ini. Kemudian seekor demi seekor akan ke arah saya.

“Saya akan sikat dan bagi bedak. Cuma mandi tu sebulan sekali. Cuma kalau kotor akan mandikan juga,” jelas Ustazah Asma Harun yang juga membela ikan emas yang juga menjadi terapi minda kepadanya.

SIBUK TETAP ADA MASA UNTUK SI BULUS

Ustazah Asma juga memberitahu, ada yang mempersoalkan kesibukannya dalam menguruskan kucing-kucing di rumahnya.

Namun baginya ia adalah suatu latihan displin. Walaupun penat dan sibuk, dirinya sudah sedia maklum mempunyai komitmen dengan si bulus.

“Kucing ni suka di belai. Jika lepas semua dari sangka, semua kucing-kucing akan menunggu di depan sliding door.

“Sebabnya jika tak dibeli atau dibersihkan, akan stres. Bulunya juga akan gugur.

“Jadi bila dapat kasih sayang, dapat belaian, akan lebih manja,” ujar Ustazah Asma Harun sambil mem.eluk salah seekor kucing kesayangannya,” jelasnya sambil menujukkan dua antara  ekor kucing kesayangannya iaitu Kiki dan Momo.

Komen netizen:

Sumber : keramatviraI

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*