Seb4k Lihat Pak Cik Bawa Beg Plastik Jalan Tengah Panas, “Ramai Yang Lalu Tapi Tak Tumpangkan”

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Seb4k Lihat Pak Cik Bawa Beg Plastik Jalan Tengah Panas, “Ramai Yang Lalu Tapi Tak Tumpangkan”

Sebagai insan, kita memang takkan terlepas daripada melihat orang yang kurang berkemampuan. Lebih menyedihkan apabila mereka adalah golongan yang berumur.

Dalam pada usia yang senja, tahap kesihatan yang berkurangan, mereka masih terpaksa bekerja keras untuk mendapatkan sesuap nasi. Jadi tak salahlah kalau kita yang berkemampuan menghulurkan sedikit bantuan untuk meringankan beban mereka.

Persis kisah yang dik0ngsikan oleh Eyka Yuyun di TkTk, di mana dia telah membantu seorang warga emas secara tidak langsung menyentuh perasaan yang menonton.

BOLEH TONTON VIDEO DI BAWAH

Menerusi video yang dimuat naik, ketika Eyka menuju ke satu tempat, dia terserempak dengan seorang pak cik tua yang sedang jalan sendirian sambil menjinjing beg plastik.

Lelaki itu turut dilihat duduk berehat seketika di pembahagi jalan disebabkan tidak larat. Tersentuh melihat keadaan pak cik berkenaan, Eyka menjemputnya masuk ke kereta untuk dihantarkannya ke rumah.

Pak cik berkenaan kemudian perlahan-lahan melangkah dalam kereta sambil dibantu. Melihat keadaannya yang daif,  Eyka bertambah, malah mula terbayang jika itu adalah ibu bapanya.

Selain itu, rupa-rupanya plastik yang dibawa warga emas itu berisi Maggi dan bawang yang mungkin baru sahaja dibeli untuk mengisi perutnya yang kosong.

Setelah selesai melunaskan bantuan untuk lelaki itu, Eyka menangis dan berharap agar dia dapat kembali membantu pak cik itu lagi.

Melihat reaksi warganet di ruangan komen, rata-ratanya mengucapkan terima kasih kepada gadis baik hati ini kerana sudi membantu lelaki berkenaan. Selain mendoakan kesihatan lelaki itu, mereka turut terpanggil ingin menghulurkan bantuan kepadanya.

Berikut antara komen-komen yang diberikan oleh warganet di TkTk

“Alhamdulillah… Tkasih adik yg membantu.. Semoga adik dlm lindungan ALLAH dn dimurahkan rezeki.”

“Dik, klu awk xkbratan blh x akk nk bg sumbgn brg2 dpur pd pkcik tu.. awk hntrkn.. klu awk stuju dm akk ye”

“Sebena ny allah sedang menguji akak…tahniah dan terima kasih kak atas bantuan dgn penuh ikhlas… semoga akak terus dimurahkan rezeki”

“MasyaAllah ksian kt pakcik ni, nasib baik la adaa insan yg baik mcm awk ni, hadir suport awk yg berhati mulia, smoga di murah kan rezeki”

VIDEO: LINK

Sumber & video dipetik dari YN, TkTk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*