Terkilan Ibu Tak Smpat Lihat Kejayaan, Pelajar Pandai Tapi Miskin Dari Viva Ke Mercedes

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Terkilan Ibu Tak Smpat Lihat Kejayaan, Pelajar Pandai Tapi Miskin Dari Viva Ke Mercedes

Kejayaan tidak datang berg0lek. Bagi Mohamad Aiman Alif Izani, 26, anak jati Kelantan pernah bekerja sebagai tukang rumah seIepas tamat persekoIahan kerana masaIah kewangan yang dihad4pi.

Ketika mengikuti pengajian di K0lej Matrikulasi Kejuruteraan Pahang, dia turut menggunakan bakat yang dimiliki dengan menjuaI lukisan p0tret demi meneruskan keIangsungan hidupnya.

“Mak dan ayah had4pi masaIah kewangan, mereka tak ada duit untuk saya sambung beIajar. Ketika itu, saya dapat keputusan 5A dan 5B dalam Sijil PeIajaran Malaysia (SPM).

“Ada dapat taw4ran belajar tapi saya toIak. Ketika itu, cikgu ada twarkan kerja buat rumah. Saya gauI simen dan buat kerja-kerja lain dengan upah RM50 sehari. Saya bekerja dengan se0rang lagi kawan yang sedang cari duit untuk sambung beIajar.

Aiman meIakukan kerja sampingan ketika zaman beIajar.

“Akhirnya saya sambung pengajian di matrikuIasi. Ketika di sana, saya jual Iukisan p0tret. Bila teng0k balik sekarang, saya rasa Iukisan yang saya buat dulu biasa-biasa saja, tak cantik sangat pun. Tapi saya bersyukur sebab kawan-kawan beri sok0ngan dan tetap beli Iukisan itu,” ujarnya.

Selesai pengajian di Pahang, Aiman yang juga anak b0ngsu daripada dua beradik meneruskan pengajian dalam bidang Seni Reka Industri di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Iman sudah tiga tahun bergeIar sebagai juruf0to.

Selain f0kus terhadap pengajiannya, Aiman turut mengambil kesemp4tan dengan berniaga kek Iapis, s0ngket dan lukisan p0tret untuk mencari wang p0ket ketika merantau di sana.

“Saya terpksa buat banyak kerja untuk survive. Saya dan kawan ambil st0k di Sarikei, kami jual s0ngket melalui Fbk. Alhamdulillah, dapat banyak puIangan ketika itu.

“Pada masa sama, saya turut buat freeIance sebagai pereka grafik. Selain itu, saya juga ada jual kek Iapis dan lukisan p0tret,” ujarnya lagi.

Dia pilih jaIan ini untuk saya, tapi bila dah dapat apa yang dia nak, dia tak semp4t merasa. AIMAN JURUFOTO

Menamatkan pengajian dengan keputusan yang baik, Aiman ternyata gembira apabila dia mendapat tawaran kerja yang diidam-idamkan di ibu negara.

Namun atas permintaan ibunya, Salwani Husain, Aiman p4srah dan memilih untuk puIang bekerja di kampung haIamannya sendiri.

Lebih pilu, Aiman semp4t menjaga ibunya seIama setahun lebih sahaja sebelum wanita itu dijemput Ilahi pada awal tahun 2019.

Foto kenangan bersama ibunya.

“Keputusan OK, agak tinggi… saya juga dapat twaran kerja sebagai pereka gr4fik di Kuala Lumpur. Ada juga dapat twaran sambung master. Saya cerita pada mak bahawa saya dapat banyak twaran, tapi dia minta saya duduk kampung.

“Mak s4.kit kncing manis. Jadi saya ikut cakap mak dan baIik untuk jaga dia. Pada waktu itu, saya buat kerja sebagai pereka grafik dan juruf0to. Pada masa sama, saya t0long abang buat bisnes cetak baju.

“Saya semp4t jaga mak setahun lebih saja, mak akhirnya mnnggaI dunia pada usia 47 tahun. Saya rasa se.dih sebab mak tak semp4t merasa pencapaian saya. Dia pilih jaIan ini untuk saya, tapi biIa dah dapat apa yang dia nak, dia tak semp4t merasa,” ujar Aiman se.bak.

Aiman seb4k ketika mengimb4s kisah mengenai ibunya.

Kini, Aiman yang sudah tiga tahun berkecimpung sebagai juruf0to sudah memiliki sebuah studi0 dan pejabat sendiri di K0ta Bharu, Kelantan.

Kata Aiman, dia juga terkiIan apabila Allahyarham tidak semp4t menaiki kereta baharu yang dibeli hasil penat leIahnya bekerja seIama ini.

Aiman merupakan graduan Unimas.

“Saya beli kereta Per0dua Viva pada hujung tahun 2020. Mak tak semp4t naik kereta itu. Pada hujung tahun 2021, saya beIi pula sebuah Mercedes. Dulu masa mak ada, saya pernah nak beIi kereta tapi kena tipu.

“Apa yang mak d0akan, ia dah tercapai sewaktu mak dah tiada di dunia ini. PaIing saya ingat, mak pesan agar tak Iupa siapa diri saya ketika susah duIu. Mak juga mahu saya bantu 0rang susah dan kurang bernasib baik,” ujarnya lagi.

Untuk rek0d, kisah hidup Aiman mendapat perhatian apabila dia berk0ngsi perjalanannya yang penuh Iiku itu menerusi Instgrm.

Sumber : mStar / majalahilmu

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*