“Bukan k3s bvIi biasa”- Pendedahan Cikgu Fadli Tentang K3s buIi di MRSM Buat Ramai Terkjut

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

“Bukan k3s bvIi biasa”- Pendedahan Cikgu Fadli Tentang K3s buIi di MRSM Buat Ramai Terkjut

KUANTAN – Ibu bapa kepada pelajar tingkatan dua yang menjadi mgsa bvli pelajar senior di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuantan menuntut institusi itu mengesan segera pelaku dan mengenakan tindakan tegas.

Nazrah Mohamed menddahkan kes bvli membabitkan anak perempuan di laman sosi al Fbk yang dikatakan bermula sejak Jun lalu dan berlarutan sehingga Jumaat.

Menurutnya, k3s sebegini perlu ditangani segera kerana ia melibatkan sentvhan badan dan ia bukan lagi perbuatan khianat tetapi k3s jena yah yang semakin menjadi-jadi di dalam MSRM Kuantan.

“Saya masih tidak nampak penyelesaian malah k3s semakin menjadi-jadi dan bertambah serius apabila anak kami dan beberapa pelajar lain berterusan menjadi mgsa perbuatan khi4nat dan gangsterism. Sebagai ibu bapa kami tidak boleh berdiam diri.

“Pihak MRSM Kuantan begitu lembab dalam mengambil tindakan dan menyia sat perkara ini. Sikap acuh tak acuh pihak Pengurusan MRSM Kuantan tidak boleh diterima sama sekali!

“K3s-k3s masih berulang dan sehingga hari ini telah melibatkan sentu han badan body. Adakah pihak MRSM Kuantan nak tunggu sehingga ada kehilangan nyawa baru nak bertindak?,” soalnya menerusi satu hantaran dalam Fbk miliknya pada Jumaat.

Gambar kiri: Nazrah Mohamed mende dahkan k3s bu li di MRSM Kuantan. Gambar kanan: Antara nota tulisan tangan yang dimuat naik dalam hantaran di Fbk miliknya.

Dia menjelaskan, pihak Mara juga lambat bertindak dalam memberikan maklum balas walaupun aduan telah dibuat.

“Pengetua, Timbalan Pengetua Pembangunan Pelajar (TPPP), Yang Dipertua (YDP) Muafakat, Naib Yang Dipertua Muafakat dan sebahagian Exco Muafakat MRSM Kuantan lambat bertindak dan mengambil sambil lewa k3s-k3s yang berlaku di dalam maktab ini. Mungkin kesemua mereka menunggu sehingga ada kema tian baru nak bertindak!

“Jadi, saya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika pihak maktab dan Mara masih lambat bertindak,” katanya.

Surat maklum balas yang diterima oleh Nazrah susulan aduan buli terhadap anaknya dibuat kepada KPM dan Mara. Dalam pada itu, Nazrah turut mende dahkan kronologi kes membabitkan anaknya dikatakan bermula pada 17 dan 19 Jun lalu, apabila pakaian seragam sekolah anaknya berwarna biru dijumpai di ampaian telah diconteng dan pakaian berwarna kuning diconteng di bahagian lengan.

“Pada 20 Jun, saya telah menelefon Ketua Warden untuk mendapatkan maklum balas k3s tersebut malangnya Ketua Warden terkej ut dan tidak mengetahui perkara tersebut.

“Setelah disemak, pelajar senior mengakui mereka cuba menyelesaikan sendiri k3s tersebut. Jadi persoalan di sini, adakah ini prosedur MRSM untuk k3s-k3s serius seperti ini membiarkan pelajar senior handle sendiri tanpa memaklumkan kepada warden?

“Selang dua hari selepas itu, saya menghubungi sekali lagi Ketua Warden, namun dimaklumkan mereka masih tidak dapat mencari pelaku,” katanya.

Nazrah juga memaklumkan pada 26 Jun, pakaian seragam dan pakaian pendidikan jasmani anaknya telah diconteng. Dalam masa yang sama, anaknya turut mengesan dinding tandas juga diconteng dan semua perkara itu telah dimaklumkan kepada pelajar senior.

Menurutnya, susulan aduan itu anak perempuannya dipanggil oleh lima warden MSRM Kuantan dan dipaksa supaya mengaku bahawa semua perbuatan itu dilakukan olehnya.

Tambah Nazrah, anaknya adalah mgsa dan melap0rkan semua kejadian kepada pelajar senior, namun ia berlaku sebaliknya apabila anaknya didak wa sebagai pelaku oleh pihak MRSM Kuantan.

“Pada 14 Julai, saya menghubungi TPPP untuk bertanyakan perkembangan k3s-k3s tersebut. Sebaliknya TPPP maklumkan anak saya telah dirujuk kepada kaunselor sekolah dan mengalami anxiety dan mempunyai stres level tinggi berdasarkan perbualan anak saya bersama-sama kaunselor. TPPP juga menyatakan anak saya perlu dirujuk kepada pakar psikiatri untuk rawatan lanjut.

“Saya kemudian mengambil anak pulang ke rumah pada 15 Julai dan pada 17 Julai, saya telah membawa anak berjumpa pakar psikiatri kanak-kanak untuk memastikan tahap kesihatan men talnya.

“Berdasarkan klinikal temu bual, doktor menyatakan anak kami sihat dan tiada ciri-ciri anxiety, depresi dan stres seperti yang digambarkan oleh TPPP. Doktor juga mencadangkan agar anak kami menjalani ujian-ujian tertentu untuk mengesahkan tahap kesihatan men talnya.

“Doktor juga mengambil kenyataan daripada anak saya dan perkara yang diceritakan oleh anak saya kepada doktor adalah konsisten sama seperti yang diceritakan kepada kami,” ujarnya.

Menurut Nazrah, berdasarkan keputusan tersebut, satu pertemuan telah dilakukan bersama pentadbir dan pengurusan MRSM Kuantan.

Jelasnya, hasil pertemuan itu, pengetua MRSM Kuantan mengakui terdapat kesilapan dari pihaknya dalam menjalankan siasa tan berhubung k3s-k3s tersebut sehingga anaknya dipersalahkan.

Namun katanya, kenyataan daripada pentadbir sekolah seperti pengetua, TPPP, warden dan kaunselor MSRM juga tidak konsisten berhubung k3s itu.

“Pada 22 Julai, kami telah membuat lapo ran po lis terhadap pihak maktab ke atas k3s-k3s yang berlaku melibatkan anak kami setelah tidak mendapat jalan penyelesaian semasa pertemuan dengan pihak pengurusan maktab.

“Kami telah memfailkan aduan di Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA) di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar memandangkan Mara adalah di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

“Kami sangat kecewa dengan maklum balas itu kerana siasa tan berat sebelah dan anak kami tidak dipanggil untuk memberi keterangan. Maklum balas Mara juga berbeza dengan kenyataan Pengetua yang mana Mara memaklumkan pihak maktab telah mengikut prosedur yang betul tetapi Pengetua mengakui kesilapan di pihak maktab ketika siasatan dijalankan,” katanya.

Nazrah memaklumkan sehingga Jumaat lalu anaknya masih dibuli apabila rambutnya bersama dua rakan biliknya digunting pendek ketika mereka tidur.

“Anak kami dan pelajar terlibat terus memaklumkan kepada senior dan senior seterusnya maklumkan kepada warden. Kami juga maklumkan perkara ini kepada pegawai penyia sat yang mengendalikan k3s dan menasihatkan pihak maktab membuat lapo ran pol is.

“Sehingga saat ini, kami masih menunggu perkembangan terkini dari pihak maktab dan pihak po lis,” katanya.

Cikgu Fadli Tampil Bersuara

“K3s bu li di MRSM Kuantan ni bukan k3s bu li biasa. Ada unsur psychopath. Sabar semua. Jangan cepat ma ki ha mun mana-mana pihak. Takut last sekali plot twist. Sabar je, saya rasa k3s ni akan selesai dalam masa terdekat. Akan ada saksi tampil nanti ni.”

Kes ini akan selesai cepat

“Ada orang tu duh budak tu split identity dan dia sendiri buat. Ada yang tuduh orang lain buat. Ada yang kata ianya benda ghaib, alam bunian dan sebagainya.

Kata saya, tunggu sahaja k3s ni diselesaikan. Stop buat tudu han melulu terhadap mgsa dan keluarga. Stop ma ki ha mun warden, stop kutuk MRSM Kuantan.

Firasat saya kuat mengatakan k3s ini akan selesai cepat, ada saksi akan tampil / rakan subahat yang akan bongkar kebenaran k3s ni.”

Berikut pula ulasan dari peguam Nor Zabetha, di mana dia berstuju dengan pandangan Cikgu Fadli

Saya baca perkongsian ibu berkenaan k3s bu li anaknya di sekolah berasrama di Kuantan, risau saya.

Bila melihat semua gambar-gambar yang dikongsikan. Bertambah risau. Pelaku semacam mengalami masalah psikologi. Saya setuju dengan pendapat cikgu Fadli, ada unsur psychopath.

Pelaku macam banyak terpengaruh dengan kaedah filem-filem se ram. Dalam filem se ram, watak psycopath ini mereka suka takut-takutkan mngsa. Mereka merasa puas mngsa takut sebelum mereka ke langkah seterusnya.

Kalau lihat gambar si ibu kongsikan. Ada nota ugu tan. Ditulis dengan pen merah, diletak gambar senyum dan ‘love’. Ditinggalkan pelbagai jenis nota dan tulisan dengan simbol pelik-pelik.

Tahniah tindakan ibu ini, mendengar aduan anaknya. Dia ambil tindakan segera. Disusun kronologi kemas-kemas, diadukan pada sekolah, PDRM, SISPA. Semua tindakannya tepat dan betul.

Bukan kata anak ini, kalau saya jadi mngsa begini. Saya juga se ram. Haih! Apalah kegilaan yang menjadi ikutan anak-anak remaja sekarang.

Seawal usia ini, sudah menakutkan rakan-rakan yang lain dengan meniru gaya psychopath dalam filem. Kalau dapat ditangkap pelaku ini, saya cadangkan, dia patut dihantar mendapatkan rawatan. Jangan dia ikutkan jiwanya itu.

Hal begini tidak boleh dibuat main. Di Malaysia juga ada k3s-k3s pembu. nu han ke jam oleh remaja. Antara yang dila porkan dan mendapat liputan luas k3s pembu n.uhan Siti Nur Surya, 19 tahun yang dibu .nuh oleh rakannya di rumah sewaktu Surya sedang menjaga ibunya yang sakit kanser.

Surya dibu. nuh oleh rakan perempuannya yang sebaya, dicede rakan di bahagian muka dan badan. Pergelangan tangan kirinya hampir putus. Siapa sangka tertuduh ini masih muda? Siapa sangka k3s ini di Malaysia?

Kalau kita berga duh dengan kawan pun, tidak tergamak langsung hendak mencede rakan pun, terutama dikalangan wanita. Segelintir remaja di Malaysia sekarang, lain macam. Hendak berikan ‘benefit of the doubt’ pun saya bimbang.

Saya terbaca bahawa tertu duh k3s bu nuh Nur Surya ini memang suka menonton jenis filem se ram. Kalau di USA, kes pembu. nuhan oleh remaja memang banyak. Sehinggakan ada siri dokumentarinya sendiri.

K3s pembu nuhan Cassie Jo Stoddart. Kedua-dua pembu. nuh adalah rakan sekelas mngsa. Pembu. nuh gemar menonton cerita se ram seperti Scre am dan sangat mengidolakan pembu n.uh bersiri. Sebelum keja dian mereka selalu merakam video berkenaan rancangan untuk melakukan pembu n.uhan dan selepas pembu nu.han mereka mengambarkan perasaan teruja mereka. Gi la!

Di USA, banyak jena yah pembu. nuhan juga kerana ‘copycat cri me’. Kadang-kadang saya terfikir juga, kenapa di USA terlalu banyak k3s bu n.uh oleh remaja terhadap ibu bapa, rakan-rakan. Tem bak-menem bak ‘mass sho oting’ di sekolah itu juga kerap terjadi. Sehingga mengor bankan ramai mgsa. Negara yang terlalu bebas. Me dia bebas, kegan asan bebas, senja ta mudah diperolehi. Adakah ini ‘harga’ arus kemodenan?

Sama juga di negara kita, yang semakin hari semakin bebas semuanya. Kalau saya baca k3s-k3s jenay ah remaja di Malaysia dalam jurnal lapo ran k3s mahka mah melibatkan kes bu.uh, romp4kan bersen j4ta, ro g00l berkumpulan. Pendapat saya, anggapan bahawa semua kanak-kanak itu ‘innocent’ tidak lagi relevan untuk melakukan jena yah berat.

Bila saya sebut kanak-kanak, saya ikut tafsiran Sksyen 2 iaitu seseorang yang berusia 18 tahun ke bawah. Jadi saya faham kebimbangan si ibu yang berkongsi tentang kisah anaknya yang dibu li di asramanya.

Saya juga boleh jadi takut, para noid dan seram. Siapa sangka, seseorang itu boleh bertindak di luar jangkaan. Mula saya baca kronologi, saya jangkakan pelajar lelaki. Rupa-rupanya perempuan, bila melihat gambar-gambar.

Sebagai ibu bapa, kita dengar aduan anak kita dan ambil tindakan seperti si ibu ini. Ada sesetengah hal, kerana kita terlalu diamkan dan terjadi sesuatu tanpa kita sangka.

Saya berharap, pihak sekolah tidak ambil hal-hal pembulian sebagai sesuatu yang tidak serius dan perlu ada langkah segera. Jangan sampai sehingga jadi ikutan dan ba rah.

Oleh Nor Zabetha

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*