Kanak-kanak 3 Tahun Dirmpuh Kereta, Lepas Tangan Ayah Sebelum Lari Lintas Jalan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Kanak-kanak 3 Tahun Dirmpuh Kereta, Lepas Tangan Ayah Sebelum Lari Lintas Jalan

Kese1amatan jalan raya merupakan salah satu isu yang tidak asing berlaku di Malaysia. Kejdian yang trgis dan kadang kala mampu mergvt nya wa ini sering diperkatakan oleh masyarakat.

Oleh hal demikian, kita hendaklah sentiasa berhati-hati dan mengamalkan keselamatan jalan raya walau di mana sahaja kita berada.

Menerusi lap0ran Brita Hrian, seorang kanak-kanak berusia tiga tahun patah tu1ang selangka selepas dirmpvh oleh sebuah kereta.

Berdasarkan lap0ran k3s, kejdian berlaku kira-kira pada jam 3:30 petang di mana mgsa dirmpuh oleh sebuah teksi kenderaan pelbagai guna (MPV) ketika melintas jalan di Jalan Wakaf Aik, Bahok, petang semalam.

Mohammad Naufal Zafran Abdul Fattah, mgsa kejadian turut ced3ra pada badannya kini sedang mendapatkan rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Ketua Po1is Daerah Bachok, Superintendan Mohd Ismail Jamaluddin, menyatakan bahawa sebelum kejdian kereta jenis proton Exora itu dipandu oleh seorang lelaki berusia 30 tahun, dalam perjalanannya menghala ke Pengkalan Chepa selepas menghantar penumpangnya di Jeti Kuala Besut, Terengganu.

Menurut kenyataan Mohd Ismail, kanak-kanak tersebut tiba-tiba sahaja melintas pada jarak dekat yang menyebabkan dia tidak sempat untuk menekan brek lebih awal.

“lns1den itu menyebabkan pemandu teksi MPV itu mengelak ke kanan jalan, namun tetap mermph kanak-kanak itu sebelum bertembung dengan sebuah kereta jenis Perodua Myvi.

“Mgsa yang mengalami patah tulang selangka kanan dan lvka-lvka pada bahagian badan dibawa ke HUSM untuk rawatan lanjut,” jelas beliau.

Beliau turut memaklumkan bahawa siasa tan mendapati ketika kejdian, bapanya berada di bahu jalan memimpin tangan anaknya itu.

Video dashcam kejdian:

Namun begitu, anaknya tiba-tiba merentap tangannya dan berlari melintas jalan.

“Kedua-dua pemandu kereta tidak ced3ra dan kes diklasifikasikan mengikut Sksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” terang Mohd Ismail berhubung kejdian tersebut.

Justeru, jelas terbukti keselamatan jalan raya penting bagi mengelakkan situasi yang tidak diingini berlaku.

Oleh hal demikian, semua pihak haruslah memainkan peranan penting dalam menjaga dan mengamalkan langkah-langkah keselamatan di jalan raya.

Doakan semoga urusan adik Naufal dipermudahkan, dan semoga cepat sembuh.

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*