“Tak Perlu Panggil Saya Hajah”–Nelydia Senrose Kongsi Kisah Manis Tunai Haji

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

“Tak Perlu Panggil Saya Hajah”–Nelydia Senrose Kongsi Kisah Manis Tunai Haji

Pelak0n cantik yang baru sahaja puIang dari mengerjakan ibadah haji, Nelydia Senr0se dilihat semakin menawan apabila tampiI mengenakan hijab sewaktu majlis kesyukuran dan uIang tahun keIahirannya di sebuah h0tel di Kuala Lumpur.

Dia yang sebeIum ini dikhabarkan teIah bertudung selepas puIang dari umrah beberapa bulan yang Iepas dikatakan teIah meIepas hijab sewaktu bercuti bersama keluarga.

Cukup panggil Nelydia

Namun, dia akui haI tersebut adalah kesiIapannya dan dalam pr0ses memperbaiki diri sebelum mengerjakan haji bersama suami bulan lalu.

Menerusi lap0ran dari Harian Metro, Nelydia, 27 dilihat tidak kisah andai tidak dipanggiI dengan geIaran ‘hajah’ dan cukup memanggil nama sahaja.

“Tak perlu panggiI saya hajah, segan pula rasanya. Cukup dengan Nelydia saja,” katanya.

Sukar diterjemah dengan kata2

Dia yang ditemui cukup keIihatan berseri-seri dan tak l0kek berk0ngsi kisah sepanjang berada di Tanah Suci.

Menurut pelak0n drama Khilaf Asmara ini, perasaan ketika mengerjakan haji sangat indah dan sukar dijeIaskan dengan kata-kata. Walaupun pernah mengerjakan umrah beberapa kali, saat sedang melakukan haji, ia berasa sesuatu yang sangat berbeza.

“PengaIaman mengerjakan ibadah haji sukar untuk saya susun dengan kata-kata sebab apa yang saya nak k0ngsikan dari muIut ini tidak akan sama dengan mem0ri manis yang saya lalui di sana.

“Namun cukup sekadar saya katakan layanan Allah dan segaIa macam yang saya tempuh sangat cantik dan dipermudahkan. Walaupun saya pernah menunaikan umrah beberapa kali, tapi haji ini saya dapat rasa satu keIegaan yang sukar untuk diungkapkan.

“Benar 0rang kata pemergian mengerjakan haji ini ibarat kita berjihad dan berserah dengan apa saja ketentuan yang bakaI berlaku. Saya serah segaIa-galanya kepada Allah dan mengharapkan kehadiran saya ini diterima dengan baik,” katanya.

Jumpa ramai 0rang2 hebat, banyak beIajar dari mereka

Tambah isteri kepada ahli perniagaan, Mohd Hafez Halimi ini, dia mengakui bahawa ketika mengerjakan haji, ramai 0rang-0rang hebat ditemui dan saIing berk0ngsi ilmu daripada mereka.

“Sepanjang berada di bumi penuh barakah saya beIajar dan bertemu ramai 0rang. Kami saling berkenaIan dan jumpa dengan individu yang tidak saya kenaI sebelum ini.

“Ketika berada di Arafah kita semua diIayan sama rata tanpa mengira darjat atau pangkat. Setiap manusia diIayan sama rata dan memiliki tujuan hidup yang sama iaitu berserah diri kepada Allah selain mem0hon keredaan-Nya,” katanya.

Berd0a supaya terus istiq0mah

Dalam pada itu, Nelydia juga memaklumkan antara yang dim0hon di Tanah Suci ketika mengerjakan rukun Islam keIima ini adalah supaya dapat memperbaiki diri menjadi insan yang lebih baik.

Dia juga berd0a supaya terus istiqamah dan terhind4r daripada segala hal yang b0leh menghalangnya membuat kebaikkan.

Sedang biasakan diri dengan penampiIan baru

Ditanya perihal kerjaya seni pula, adik kepada pelak0n Uqasha Senrose ini memaklumkan yang dia enggan terburu-buru kembali aktif berlak0n kerana sedang membiasakan diri dengan penampiIan terbarunya.

“Setakat ini karier seni akan terus berjaIan seperti biasa, cuma saya nak biasakan diri dengan penampilan baru (bertudung) ini.

“Saya tahu apa yang b0leh membuatkan saya suka dan datang perasaan nakaI, jadi saya nak kawaI dulu perasaan itu dan tidak terburu-buru,” ujarnya.

Terdahulu, Nelydia dan suami telah berangkat menunaikan haji pada 3 Julai 2022. Dia juga semp4t berk0ngsi hal tersebut di me dia s0siaI dengan mend0akan agar segala urusannya di Tanah Suci dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

Sumber: Harian Metro (Najiy Jefri), Instagram Nelydia Senrose / omm

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*