Suami Baru MninggaI, Mak Mertua Dtg Dari Kg Terus Minta Geran Rumah Dan Kereta, Hutang Langsung Tak Tnya.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Suami Baru MninggaI, Mak Mertua Dtg Dari Kg Terus Minta Geran Rumah Dan Kereta, Hutang Langsung Tak Tnya.

Assalamualaikum semua… Admin tolong p0st luahan hati saya supaya di jadikan sebagai satu iktibar kepada semua pembaca terutama sekali para suami. Foto sekadar hiasan.

Terima kasih kepada penulis kerana telah menyusun kembali luahan hati saya menjadi satu petikkan yang baik. Para pembaca yang dihormaati… M4ti itu pasti tetapi kita tidak tahu bila dan di mana.

Sebelum kita di jemput ilahi, tunaikan lah beberapa kewajipan kita supaya dapat permudahkan urusan ahli keluarga yang masih hidup. Salah satunya ialah was1at.

Was1atkanlah nama pewaris yang berhak untuk menggalas amanah menjaga harta peninggaIan dan zuriat kita supaya tidak menjadi rebutan selepas kem4tian kita nanti.

Mewasiatkan harta kita tidak akan merugikan sesiapa dan harta itu masih menjadi hak kita selagi kita hidup kerana ianya (wasiat) hanya akan sah selepas kem4tian kita.

Sanggupkah kita melihat anak dan isteri kita terpaksa menjadi peng3mis untuk menggunakan hak mereka sendiri…?

Sanggupkah kita melihat ahli keluarga kita, mak, ayah dan adik beradik kita bermvsuhan dengan anak anak dan isteri kita hanya kerana harta dunia sedangkan sebelum kita mnnggaal kan dunia semuanya baik baik sahaja.

Baru baru ini saya telah mengikuti kisah perebutan harta antara balu seorang artis dengan ipar dan mentua nya. Tidak sangka ia belaku kepada saya sendiri.

Saya masih ingat lagi kejdian itu. Suami baru ‘pergi’. Jnzah masih ada lagi, mereka sudah bertanya tentang harta.

Mana geran geran rumah (2 buah rumah baru habis bayar)…? Mana geran geran kereta (4×4 dan Estima)…? Mana geran motor (motor besar dan Yamaha RXZ)…? Mana sijil Insurance hidup arwh…? Mana kad kad bank dan buku tabung Haji arwh…?

Sedikit pun mereka tidak bertanya kami anak beranak sudah makan ke belum sebab dari pagi uruskan jnzah di h0spital (saakit jan tung).

Sedikit pun tidak bertanya kepada kami ada ke duit nak uruskan jan4zah mungkin kerana mereka lihat jen4zah dah siap di kap4nkan,

Sedangkan semua urusan kami sendiri yang selesaikan bukan pihak h0spital di atas permintaan anak anak dan sahabat arwh ingin uruskan sendiri di rumah.

Anak anak arwh dan saya sendiri yang ingin memandikan arwh buat kali terakhir di rumah.

Tiba sahaja mereka dari kampung terus tanya tentang harta… Sedikit pun tak tanya tentang hutang piutang arwh.

Saya serahkan juga semua yang diminta tanpa sikit pun bantahan… Sebab saya bimbang jika saya berkeras mereka akan bising bising sedangkan jen4zah masih ada.

Biarlah arwh ‘pergi’ dengan tenang dahulu… Selesai sahaja urusan pengkebvmian, terus mereka gerak pulang membawa kesemua dokumen tersebut.

Kata mereka biar lah di bahagi mengikut faraid. Mereka tidak tanya pun saya adakah saya perlukn duit atau tidak untuk belanja sebaliknya minta saya pula yang selesaikan pelbagai hutang arwh.

Alhamdulillah, setahu saya arwh tiada hutang peribadi.

Jika ada ianya hutang syarikat dan saya akan selesaikan memandangkan SSM syarikat juga telah di tukarkan kepada nama saya selepas kali pertama arwh dis3rng jntung hujung tahun lepas.

Saya harap mereka tidak akan terkejut setelah buka file itu nanti kerana rumah, akaun di bank, kereta dan motor telah di hibbah,

Dan di wasiatkan kepada saya sebagai pewaris dan pemegang amanah sementara anak anak saya cukup umur (3 orang anak lelaki berusia 11, 15 dan 17 tahun).

Sebenarnya, bukan tiada bahagian untuk ibu dan ayah arwh. Arwh masih ada KWSP sewaktu arwh bekerja dahulu.

Memang saya sendiri yang melarang arwh meletakkan nama saya dan anak anak sebagai pewaris kerana sebahagian daripada duit itu di carum sewaktu arwh masih bujang iaitu sebelum bertemu dan berkahwin dengan saya.

Maka saya ingin duit itu di bahagi mengikut faraid jika berlaku sesuatu kepada arwh. Begitu juga dengan duit di bank dan tabung Haji. Memang sudah niat saya untuk menyerahkan sedikit daripadanya kepada ibu dan ayah arwh memandangkan nama saya sebagai pewaris.

Mereka kata, bukan nak ambil semua harta tu daripada saya cuma mereka bimbang jika saya akan salah guna barang peninggalan arwh sebelum ianya di faraid dan sama seperti kisah balu seorang artis yang mengambil sejumlah wang arwh suaminya.

Tetapi bagi saya, tindakkan balu artis tersebut tidak salah kerana selama tempoh iddah, kita tidak digalakkan untuk kerap keluar daripada rumah supaya tidak menjadi sumber ftn4h.

Jadi duit itulah akan di gunakan untuk menampung setiap perbelanjaan rumah ataupun membayar hutang piutang (jika ada) arwh.

Lebih lebih lagi jika si balu seorang yang tidak mempunyai kerja.

Sekarang sudah sebulan berlalu. Mereka masih lagi memegang dokumen tersebut. Saya pernah hubungi abang ipar bertanyakan tentang dokument tersebut.

Saya memerlukn duit untuk melangsaikan hutang hutang arwh. Menurutnya dia ingin membawa dokumen itu berjumpa dengan peguam dan Amanah Raya untuk sahkan kesahihan wasiat tersebut.

Mujurlah saya ada simpanan peribadi sendiri dan beberapa utas barangan kemas untuk melangsaikan segala hutang syarikat dan beberapa hutang peribadi arwh, (Bil telefon, bil air, bil electric dan beberapa kad kreadit nama arwh) kerana saya tidak mahu r0h arwh tersksa kerana hutang sedangkan arwh adalah suami, ayah dan anak yang sangat baik.

Sumber: edisimaya

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*