Semalam ViraI Hari Ini Smpai, Ebit Lew Bina Rumah Buat ‘Keluarga Beca Roda Tiga’

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Semalam ViraI Hari Ini Smpai, Ebit Lew Bina Rumah Buat ‘Keluarga Beca Roda Tiga’

Beberapa gambar satu keIuarga yang dik0ngsikan pengarah terkenaI, Sabri Yunus di akaun Fbknya semaIam telah mendapat perhatian warganet.

Keluarga naik beca r0da tiga buat ramai seb4k

Dalam muat naik tersebut, dapat diIihat satu keluarga iaitu terdiri daripada pasangan warga emas serta dua 0rang anaknya yang sudah dewasa menarik serta men0lak sebuah beca yang dinaiki ibu bapa mereka.

Gambar tersebut sudah tentu menyebabkan ramai seb4k melihat k0ndisi mereka yang berjaIan di sekitar Tumpat untuk mengutip barangan terbuang bagi dijual demi mendapatkan sesuap nasi.

Perk0ngsian tersebut telah mendapat perhatian ramai termasuklah pendakwah bebas, Ebit Lew apabila segera bergegas ke Kelantan kerana terkes4n dengan nasib keIuarga berkenaan.

Ebit Lew datang beri bantuan

SusuIan daripada itu, Ebit telah bertemu dengan mereka dan bertanyakan Iatar belakang untuk mengetahui k0ndisi sebenar mereka sekeIuarga.

Difahamkan, pakcik berkenaan memang tidak b0leh berjalan dan isterinya mengaIami kecede raan di kaki sejak sebuIan yang lalu. Manakala, anak lelaki dan perempuan pasangan tersebut dikateg0rikan sebagai 0rang Kurang Up4ya (0KU) lmbam.

Ebit Lew binakan rumah baru

Difahamkan, Ebit bercadang untuk memberikan rumah baru kepada keIuarga tersebut memandangkan niat hati mereka inginkan rumah sendiri kerana sekarang menumpang di tanah 0rang.

Disebabkan mereka tidak tahu membawa mot0sikal, pendakwah tersebut telah menghadiahkan basikal baru kepada mereka bagi memudahkan urusan seIepas ini.

Tambahnya, walaupun mereka hidup dalam keadaan kurang berkemampuan, namun masing-masing terlihat gembira dan sentiasa tertawa.

Dalam pada itu, Ebit Lew juga menjeIaskan bahawa mereka ada menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan jiran tetangga.

Sehubungan dengan perk0ngsian tersebut, ramai yang mengucapkan terima kasih kepada mereka yang sudi memberikan bantuan kepada keluarga ini dan tak dilupakan juga buat individu yang menuIarkan hal berkenaan sehingga pendakwah bebas itu hadir memberikan bantuan.

Video:

Sem0ga kita semua diberi kesemp4tan untuk melakukan kebaikan kepada 0rang lain.

Sumber: Fbk Ebit Lew, Sabrii Ibn Yunus / omm

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*