Kena ‘Piat Telinga’ Sampai Jadi Biru, Ibu Dakwa Anak Jadi Mgsa D3r4, Ini Alasan Cikgu Beri Bila Ditanya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Kena ‘Piat Telinga’ Sampai Jadi Biru, Ibu Dakwa Anak Jadi Mgsa D3r4, Ini Alasan Cikgu Beri Bila Ditanya

BARU sahaja beberapa lalu negara ini digemparkan dengan video memaparkan kanak-kanak perempuan berusia empat tahun menjadi mgsa penderaan ibu angkatnya.

Terbaru, tuIar pula kisah seumpamanya namun kali ini mgsanya adalah seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun yang menghdap avtisme.

Dalam satu hantaran di Fbk, ibu kepada kanak-kanak berkenaan mendak wa anaknya did3ra di sekolah oleh seorang guru Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) sehingga meninggalkan kesan lebam teruk pada kedua-dua belah telinganya.

“Guru berkenaan bukan merupakan guru kelas dan guru subjek anak saya, cuma guru PPKI sekolah sahaja. Dan ini merupakan insden kedua dilakukan oleh guru berkenaan terhadap anak saya.

P0sting yang dikongsikan di laman FBk Avtisme Malaysia.

“Guru berkenaan menyatakan tindakan beliau disebabkan anak saya aktif dan PPKI tidak cukup staf untuk mengurus murid-murid PPKI pada hari berkenaan.

“Adakah masalah tidak cukup staf oleh pihak sekolah patut sehingga anak saya dijadikan mangsa pend3raan beliau?” tulisnya pada hantaran tersebut.

Wanita berkenaan turut memuat naik dua keping gambar menunjukkan telinga anaknya yang berwarna kebiru-biruan sebagai bukti d4kwaannya.

Dkwanya lagi, selepas membuat pemeriksaan, doktor mengesahkan bahawa kesan lebam pada telinga anaknya berpunca daripada pend3raan.

Menurut wanita itu lagi, sepanjang lima bulan anaknya mengikuti PPKI di sekolah berkenaan, hasil ‘follow up’ bersama guru setiap minggu setakat ini mendapati tiada lagi aduan berkenaan tingkah laku agr3sif kanak-kanak tersebut.

Malah ujarnya, sebelum memasuki darjah satu PPKI, anaknya telah mengikuti sesi pembelajaran khas termasuk kelas berenang dan kelas membaca selama tiga tahun.

Anak saya dijadikan mgsa keadaan untuk pihak sekolah menutup k3s bagi menjaga nama sekolah dan menjaga guru berkenaan daripada kena tindakan.

IBU

“Tiada sebarang rep0rt memaklumkan anak saya bermasalah tingkah laku membaha yakan orang (agr3sif) dan setiap hari selepas waktu persekolah anak saya ke transit, tiada sebarang masalah tingkah laku dimaklumkan oleh pihak transit.

“Selepas kej4dian ini, tiba-tiba pihak sekolah memaklumkan anak saya mempunyai masalah dan mengh1na kami sebagai parent.

“Maklumkan segala usaha kami bertahun-tahun hantar anak kami ke beberapa kelas sia-sia, anak saya makin bermasalah dan menyatakan kelas-kelas berkenaan berbayar sebab itu tiada aduan.

“Kenapa selepas kes ini berlaku baru mempertikaikan segala usaha parent? PPKI tempat kebajikan untuk anak-anak 0KU did3ra oleh guru? Guru-guru PPKI tiada bayaran gaji ke?” luahnya lagi.

Apa yang membuatkan wanita tersebut terkilan, anaknya dijadikan mgsa keadaan kerana tidak boleh bertutur untuk bercerita mengenai kejdian sebenar yang berlaku.

Selain turut menzahirkan simpati, netizen juga menyarankan wanita berkenaan membuat lap0ran poIis agar siasa tan dapat dijalankan.

“Kejdian tersebut juga tiada saksi disebabkan oleh waktu rehat. Anak saya dijadikan mgsa keadaan untuk pihak sekolah menutup kes bagi menjaga nama sekolah dan menjaga guru berkenaan daripada kena tindakan.

“Inilah nasib anak-anak 0KU, tiada pembelaan dan simpati apa berlaku,” luahnya lagi.

Luahan wanita tersebut turut dikongsikan di laman Fbk Avtisme Malaysia.

Ribuan komen membnjiri perkongsian tersebut, dengan rata-ratanya meluahkan rasa simpati terhadap kejadian yang menimpa kanak-kanak malang berkenaan.

Namun sebahagian besar daripada warga maya menyarankan agar wanita tersebut membawa k3s berkenaan untuk perhatian pihak berkuasa agar siasa tan dapat dilakukan.

Kredit: mstar

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*