Seorang Warganegara Jepvn Mnjadi Pelajar Pondok Di Malaysia. Pmrgianya Merupakan Satu Khil4ngan Besar Bagi Pnduduk Muslim Di Sana

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Seorang Warganegara Jepvn Mnjadi Pelajar Pondok Di Malaysia. Pmrgianya Merupakan Satu Khil4ngan Besar Bagi Pnduduk Muslim Di Sana

Pemerglan seorang tokoh muslim warga Jepun yang telah memberi banyak sumbangan terhadap penyebaran dan pembangunan islam di negara Jpun.

Diberi nama Sulaiman akira Hamanaka, beliau amat dikenali dikalangan penduduk muslim di Jpun dan juga rakyat malaysia disana. Beliau juga amat menyukai negara Malaysia bahkan fasih berbicara dalam bahasa Melayu. Pemergi4n beliau merupakan satu kehil4ngan yang besar bagi penduduk muslim disana.

Selain itu, beliau juga merupakan satu-satunya Seorang Warganegara Jpun yang berjaya mendirikan masjid beliau sendiri yang dikenali sebagai masjid Niihama.

Mendapat hidayah ketika berusia 19 tahun untuk menganvt islam, dia kemudiannya mengambil keputusan untuk belajar di sekolah pondok yang terletak di Kuala Selangor.

Seterusnya, beliau menyambung lagi pengajian sehingga ke Mesir, menjadikan dirinya sebagai salah seorang pendkwah paling awal membantu mengembangkan Islam di Jpun.

Malah kebanyakkan saudara baru di Jpun, mendapat bantuan dan bimbangan daripadanya untuk memelvk Islam, membuatkan mereka begitu terkesan dengan pemergiannya.

Selain dari berdakwah, beliau juga mempunyai minat dalam sukan badminton dimana dia turut membantu dalam hubungan antara Malaysia dan Jpun dalam sukan tersebut. Mari kita sama-sama berdoa dan semoga arwh di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Sumber: soyalemon / Kongsisibomonicko

Pihak BicaraKini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosi al ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risi ko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*