Khatam Al-Quran 3 Kali Seminggu Dan Sering Dikunjungi Ulama, Rahsia Warga Emas Panjang Umur 105 Tahun Sebab Selalu Berselawat Nabi

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Khatam Al-Quran 3 Kali Seminggu Dan Sering Dikunjungi Ulama, Rahsia Warga Emas Panjang Umur 105 Tahun Sebab Selalu Berselawat Nabi

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan maI4ikat-Nya berseIawat (memberi segala pengh0rmatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW), wahai 0rang-0rang yang beriman berseIawatlah kamu kepadanya serta ucapkanIah saIam sejahtera dengan pengh0rmatan yang sepenuhnya.” (Surah al-Ahzaab, ayat 56).

Berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW nampak seperti satu zikir biasa namun manfaatnya sangat besar. Ini kerana di Padang Masyhar kelak, tiada manusia terlepas dari dosa kecuali Nabi Muhammad SAW. Malah Baginda adalah satu-satunya Nabi pemberi syafaat.

Bagi mendapatkan jaminan syafaat daripada Nabi SAW kita digalakkan berselawat.

Dalam satu hadis, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang berselawat kepadaku pada waktu pagi sepuluh kali dan pada waktu petang sepuluh kali, ia akan memperoleh syafaatku pada hari kiamat.” (Riwayat Tabrani)

Ternyata sering berselawat memberikan 1001 kebaikan kepada manusia yang tidak menyisihkan dunia sebaliknya melebihkan akhirat dalam kehidupan.

Itulah juga rahsia mengenai seorang warga emas berasal dari Pont1anak, Ka1imantan Barat iaitu Hubabah Anisah binti Sayyid Yusof Al Hadad yang kini berusia 105 tahun.

Siapakah wanita warga emas yang sangat istimewa ini?

Hubabah Anisah binti Sayyid Yusof Al Hadad yang kini berusia 105 tahun mampu khatam Al-Quran 3 kali seminggu

Sering mengumpulkan biji-biji buah-buahan seperti rambutan, longan dan lain lagi dan mengira jumlah surah Al-Ikhlas yang dibacanya beribu kali sehari.

Usinya sudah mencapai 105 tahun. Dan salah satu amalan rahsia panjang umurnya ialah dirinya suka berselawat dan pesannya, jangan sedikit pun membuka aib orang apatah lagi menghina seseorang itu.

Apabila rumahnya didatangi tetamu, dirinya akan menjamu tamu dengan ramah dan dirinya amat suka dibacakan qasidah memuji Datu beliau iaitu Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam (berketurunan Nabi).

Beliau suka mengumpulkan biji-biji seperti buah iaitu biji rambutan, bii durian belanda, longan dan lain-lain. Biji itu beliau akan basuh dan dimasukkan ke dalam mangkuk untuk menghitung jumlah surah Al-Ikhlas yang dirinya bacakan. Salah satu amalan dirinya ialah membaca surah Al-Ikhlas ribuan kali dan setiap hari tidak meninggalkan membaca Robitul Haddad.

Malah lebih mengujakan Hubabah Anisah mampu khatam Al-Quran tiga kali seminggu dan ternyata amalan dirinya sungguh luar biasa.

Kita mungkin tidak mampu menuruti amalan warga emas ini tetapi cukuplah kita minta didoakan kerana dirinya adalah seorang ahli ibadah dan Dzurriyat keturunan Rasulullah SAW. Dirinya suka bersedekah dan dirinya juga seorang auliya Allah.

Ramai habib dan ulama mengunjunginya di rumah dan beliau akan minta dibacakan qasidah dalam setiap kunjungan itu.

Banyak para habib dan dan ulama yang sering mengunjunginya di rumah. Didoakan agar dirinya dipanjangkan usia dan sihat tubuh badan.

Mudah-mudahan Dosa-dosa dan kesalahan kita diampuni Allah, dikabuIkan segala hajat, seIamat dunia dan akhirat, per0leh husnul khatimah dan masuk syurga tanpa his4b, aamiin.

Sumber: Kashoorga / mimbarraudhah

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*