Alhamdulillah, Anak Pasangan Bvta Berjaya Melangkah Kaki Ke Menara Gading Hasil Titik Peluh Ibu Bapa Mereka Yang Menjual Tisu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Alhamdulillah, 3 Anak Pasangan Bvta Berjaya Melangkah Kaki Ke Menara Gading Hasil Titik Peluh Ibu Bapa Mereka Yang Menjual Tisu

BACHOK – Je rit pe rih yang dilalui pasangan suami isteri bu ta membesarkan tiga anak mereka dengan hasil jualan minyak angin dan tisu terbaIas dengan kesemuanya berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.

Pasangan itu, Azmi Abd Manaf, 50, dan Noraini Majid, 51, dikurniakan tiga anak, Mohd Afiq Nazhan Azmi, 26, Nur Azra Nadhirah, 21, dan Nur Atihirah Nadhilah, 19.

Anak sulung, Mohd Afiq Nazhan adalah gaduan Ijazah Perniagaan di Universiti Tekn0logi Malaysia (UiTM) Puncak Alam, Selangor.

Nur Azra Nadhirah kini menuntut jurusan Diploma Perniagaan di UiTM Machang manakala Nur Atihirah Nadhilah pula mengikuti pengajian Dipl0ma Kejururawatan di Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Kota Bharu.

Azmi berkata, kedua-dua belah matanya s4 kit dan r4 bun sejak kecil sebelum lama-kelamaan menjadi bvta sepenuhnya menyebabkan dia terpksa menggunakan t0ngkat.

Azmi (kanan) dan N0raini berpimpin tangan serta saling membantu ketika keluar rumah di Jelawat, Bach0k.

“Saya berhijrah ke Kuala Lumpur pada 25 tahun lalu dan melakukan pelbagai kerja sebelum bertemu jod0h serta dikurniakan tiga anak.

“Saya berniaga minyak angin dan tisu di pasar-pasar malam di Jalan Tengku Abdul Rahman, Setiawangsa dan Ch0w Kit untuk menyara kehidupan kami sehinggalah tiga anak berjaya ke universiti,” katanya ketika ditemui di sini pada Khamis.

Ujarnya, hasil jualan tidak menentu sekitar RM30 sehari manakala isterinya yang bu ta sebelah mata kanan pula hanya suri rumah sepenuh masa.

“Sebagai 0rang kurang upaya (0KU) kami memang memerlukan pertol0ngan 0rang lain tetapi saya tidak b0leh maIas atau hanya menunggu sahaja kerana rezeki tidak turun dari langit.

“Saya perlu berusaha agar mendapat keberkatan daripada Allah selainnya bersera h dan bertawakal kepada-Nya,” katanya.

Azmi berkata, dia dan isteri setiap se0rang menerima bantuan bulanan RM450 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sementara itu, Nur Azra Nadhirah berkata, mereka tiga beradik berasa amat bangga mempunyai ibu bapa yang dapat membesarkan mereka sehingga berjaya ke menara gading walaupun dalam keadaan kekurangan fizikaI buta mata.

Anak kedua, Nur Azra Nadhirah Azmi, 21, (kanan) sentiasa menemani dan membantu kedua ibu bapanya yang buta.

“Kami tidak pernah malu untuk menga ku mereka adalah ibu bapa kami malah berbesar hati dan kini sudah dewasa serta tiba giliran untuk membaIas jasa dengan menjaga mereka pula.

“Sejak CvdI9, kami sudah berpindah ke Kelantan dan ibu bapa tidak lagi dapat berniaga tetapi diganti dengan abang sulung yang bekerja sebagai penghantar makanan untuk menyara kami sekeluarga,” katanya.

Jelas Nur Azra Nadhirah, abangnya bekerja sebagai penghantar makanan sementara mendapat pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusannya.

Sumber: kongsisibomonicko

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*