Allahyarham Diberi Pengh0rmatan Untuk Dik3bvmikan Di Tanah Pkvburan Yang Mnempatkan Jsad 60 Para Syuhada Yang Juga Sahabat2 Nabi.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Allahyarham Diberi Pengh0rmatan Untuk Dik3bvmikan Di Tanah Pkvburan Yang Mnempatkan Jsad 60 Para Syuhada Yang Juga Sahabat2 Nabi.

Anda mungkin pernah mendengar kisah mengenai Allahyarham Ahmad Ammar bin Ahmad Azam suatu ketika dahulu. Pemuda yang merantau ke Bumi Eropah untuk menuntut ilmu namun ditakdirkan meningg4l du nia dalam usianya yang sangat muda setelah menjadi mgsa kemala ngan jalan raya.

Selepas meningg4l du nia, nama Allahyarham menjadi sebutan bukan sahaja di negara dimana ja sadnya dikebu mikan iaitu di Tvrki, malah turut disebut-sebut dalam kalangan belia dalam negara.

Kem4tian beliau begitu dicemburui malah jenzhnya diberi perngh0rmatan untuk dik3bumikan di Tanah Perku buran yang menempatkan jasad 60 para syuhada yang juga sahabat-sahabat Nabi yang membe baskan Konsta tinopel antaranya Abu Ayyub al-Ansari .

Ikuti perkongsian oleh saudara Muhammad Najmie Ruslan yang sempat menziarahi pusara Allahyarham dan kisah sya hid yang tertangguhnya di bawah.

“Alhamdulilah saya sempat menziarahi Pusara Ahmad Ammar, seorang Anak Muda yang diberikan penghorma tan oleh Kerajaan Tvrki untuk dikebvmikan di Tanah perku buran Ayub. Apabila sampai di sana, sejuk mata memandang apabila melihat ku bur pusara Ahmad Ammar penuh dengan bunga2 tulip yang hidup dengan suburnya.”

Ahmad Ammar Bin Ahmad Azam telah pergi menemui Tuhannya pada usia semuda 20 tahun di dalam kem4langan jalan raya ketika Awal Muharram di Istanbul, Tvrki.

Ahmad Ammar telah memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Tvrki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya.

Sememangnya beliau dilahirkan di dalam keluarga yang mementingkan ilmu, ibadah, dakwah dan peng0rb4nan. Ayahandanya Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman dan ibunya Puan Nur Azlina Aziz.

Beliau merupakan anak keempat dan satu-satunya anak lelaki Tuan Haji Ahmad Azam Abd Rahman, mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM). Ahmad Ammar merupakan pelajar yang sangat cemerlang SPM di RMC (Maktab Tentera Diraja) namun memilih menyambung pengajian di bidang Sejarah di Tvrki, bersama harapan dan perancangan kedua ibu bapanya

Juga, untuk menjadikan dirinya pemimpin negara kita yang pakar dalam sejarah khususnya Sejarah Uthmaniyyah, dan fasih bertutur di dalam bahasa Tvrki serta mendapat pendidikan di sana.

Sungguh bagi remaja semuda Ammar, untuk mendengar alunan Quran sebagai halwa telinga mungkin menjadi pilihan yang terakhir sekali.

Namun tidak untuk Ammar. Beliau dikhabarkan keluar rumah setelah membaca al-Quran dalam tempoh yang panjang. Malah pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Misi ke Syr1a begitu meny4yat hati, seolah-olah Ammar tertinggal hatinya di Syr1a.

Meskipun l3tv pan demi l3tv pan meletus di kiri dan kanan malah terlalu hampir dengan hospital tempat penginapan mereka, namun Ammar teguh tidak gentar ingin terus membantu Syr1a. Allahu Akbar!

Sejak pulang dari Syr1a itulah sahabat-sahabat menggelarnya “Syah1d yang Tertangguh”. Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik. Ribuan manusia memenuhi Masjid Abu Ayyub al-Ansari, malah dima kamkan berhampiran sahabat agung Rasulullah saw iaitu Abu Ayyub al-Ansari yang berji had dalam angkatan pertama t3n tera kaum muslimin di dalam cubaan menakluk Kota Konstan tinopel.

Seorang sahabat menulis, Ammar adalah “Muhajir” dan menjadi tetamu kepada Abu Ayyub al-Ansari. Subhanallah indahnya “tawafuk” yang disusun Allah dan bukan kebetulan.

Sekiranya kita masih mengingati sejarah hijrah Rasulullah S.A.W dari Makkah ke Madinah, bukankah Baginda Rasulullah s.a.w menjadi tetamu di rumah Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari? Bukankah unta Baginda S.A.W dengan hidayah Allah telah memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari tidak yang lain?

Secara simboliknya Ahmad Ammar Ahmad Azzam berhijrah menuntut ilmu dari Malaysia ke Tvrki seperti hijrahnya Baginda S.A.W dari Makkah ke Madinah.

Taqdir Allah menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah S.A.W di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di perma kaman Eyup, Tvrki.

Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan. Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’:

“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian ia m4 ti, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Subhanallah, pada pagi kejadian, Ammar keluar menuju rumah pelajar-pelajar baru dari Asia Tenggara dengan semangat untuk berkongsi ilmu dan bermuzakarah Rasail Nur karangan Imam Bediuzzaman Said Nursi. Malah catatan terakhirnya dan di masukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi:

“Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun. Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.”

Namun seperti yang dicatatkan ayahandanya, Tuan Haji Ahmad Azam, beliau sempat melintasi jalan, namun kehila ngan imbangan badan dan terjatuh lalu dir3m pvh sebuah ambulan. Beliau pergi pada usia 20 tahun, penuntut tahun dua Universiti Marmara.

Beliau amat rindukan sya hid.

Rupa-rupanya Ahmad Ammar ini telah pun menyaksikan bidadarinya sehingga beliau tidak lagi menoleh ke kiri atau ke kanan dalam mengejar cita-citanya.

Beliau terus berkhidmat untuk berdakwah dan tekun beramal sehingga pada tarikh itu berakhirlah tugasan beliau di bumi yang fana ini. Alhamdulillah kerana Allah dengan kasih sayang-Nya masih memelihara agama ini dengan adanya remaja-remaja seumpama Ammar.

Masya Allah Tabarakallah!

Untuk insan yang istimewa ini Al-Fatihah.

“Setiap yang bernyawa pasti akan m4 ti. Hanya pada hari Kia mat sajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari n3raka dan di masukkan ke dalam Syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya. (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahan dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.” Al-Imran:185

“Andai aku sya hid, kebu mikan aku di pinggir Constantinople. Agar pada suatu hari nanti, apabila aku mendengar tapak kaki kuda ten tera Islam di atas ku burku, tahulah aku bahawa janji Nabi, telah tertunai!” – Abu Ayyub al-Ansari r.a. 44H –

Sumber: Muhammad Najmie Ruslan

Pihak BicaraKini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosi al ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risi ko aki bat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*