Suami Sesak Nafas Semasa Tidur Dan Disahkan MeninggaI Dvnia, Coretan Wanita Ini Undang Seb4k

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Suami Sesak Nafas Semasa Tidur Dan Disahkan MeninggaI Dvnia, Coretan Wanita Ini Undang Seb4k

Sesungguhnya perkara yang paling dekat dengan manusia adalah kem4.tian. Tiada siapa dapat menj4ngkakan bila dan bagaimana kita akan pergi mengh4dap Ilahi.

Menerusi Fbk Riko Minoru, wanita ini berk0ngsi dvgaan dan c0retan hatinya selepas kehiIangan suami tercinta. Menurutnya, sepanjang temp0h perkahwinan mereka, pelbagai dvgaan seperti kegugvran bayi dan terp4ksa tinggaI berjauhan merupakan detik paling sukar untuk diterima. Lebih menye.dihkan, suami yang dicintai meningg4l di sisi ketika tidur.

Kegugvran di awal usia perkahwinan

Al-Fatihah. Datangnya arwh buat kali pertama tahun 2009 memperkenalkan diri sehinggalah sik lama ya pintu hatiku terdetik buat pertama kalinya kepada kaum Adam sehingga aku tahu rasa bercinta. Ya Allah, indahnya masa tu. Arwhlah cinta pertama aku selepas rasul dan ahli keluarga dan dia jugalah lelaki pertama yang berani nak meIamar aku jadi isteri.

Lalu 05/12/2015 berIangsungnya akad nikah kami di Kuching dan terus bersanding (Kuching & Sarat0k). Rami yang datang memeriahkan majlis. Ser0nok giI4k2 bersanding bersebelahan dengan abg. Cinta pertama ayg. Lelaki yang telah digeIar suami. Abang.. abang.. rindunya ayg masa ya.. macam nak diulang balit jak masa..

Dalam usia perkahwinan kami yang baru, Allah uji kami di mana aku kegugvran pada tahun 2017 dalam usia kandungan yang masih baru, tapi kami redha Ya Allah dan terima h4kikat masa ya.

‘KeIak kita cuba lagi k yang. Jgn pkey glak. Abg ada.’, Kata2 t0k la yang memberi aku kekuatan masa ya sebab arwh sentiasa berada di sisi berik kata-kata semangat. Segala urusan semuanya menjadi mudah bila abg selalu pesan ayg n s0kong apa yg ayg p0lah lamak t0k.

Cuma, masa tu sayang baru seda, abang. Sejak kita kenaI, kita sentiasa diuji menjadi pasangan jar4k jauh rupanya. Berusaha untuk bekerja di satu tempat, tapi ada jak haIangan antara kita duak. Mungkin ya lah petunjuk Allah swt untuk ayg. Bersedia untuk kekal ‘berjauhan’ dengan abg. Beratnya dvgaan. Menangls dan terus menangls.. Rindu? Nang satu kemestian.

Tengah n4zak dalam tidur

1 September 2019 tepat jam 03:35 pagi, engkau uji aku dengan satu beb4nan yang tidak terhingga tanggungnya sehingga aku rasa semua t0k hanyalah satu mimpi dan bila aku sedar daripada tidur, arwh masih senyum melihatku, belaiku dan pelukku seperti biasa. Namun, semuanya hanyalah bayangan semata-mata. Aku langsung sik ada kuasa nak meIawan waktu. Hanya Engkau Yang Maha Kuasa.

Buka saja mata terkejut dengar arwh tengah n4zak dalam tidur rupanya disisi. Mula aku fikir ses4k n4fas. Tapi yalah sebenarnya 3 hembvsan naf4s terakhir sewaktu mal4ikat Izr4iI menjalankan tugas untuk menarik ny4 wanya. Ya Allah, sungguh aku tidak kuat masa t0k.

Bergegar seluruh tu buh. Di g0n cang beberapa kali tu buh, namun langsung tiada reaksi daripada arwh. Syukur 0tak masih dapat berifikir. Tunggah kesemua ahli keluarga then hantar arwh terus ke emrgncy H0spital Sarat0k.

Mulai 03:50 pagi, bantuan CPR dip0lah beberapa kali. Aku ulang alit keluar masuk dari pintu emergency mengharapkan ada keaj4iban berlaku. 15 minit selepas ya, dengar perbualan bersama dengan salah se0rang petugas, memaklumkan nadi sudah ada tapi resp0n belum ada.

Usaha ditingkatkan Iagik. Dalam masa tok, kmk sem0ga terus rasa lega tapi d0a tidak pernah putus di bibir supaya arwh kembali memberi resp0n. Kakak dan abang ipar masih teruskan dengan bacaan yasin. Dengan perasaan sedikit lega tadi, aku terus ke tandas dan terus ambik kesemp4tan untuk berwudhuk.

Balit jak dari tandas menuju ke pintu emrgncy, terus nampak bapak mertua tengah bercakap dengan d0ktor. Aku pun terus meIajukan langkah mengharapkan berita baik untuk didengar. Excited abis masa t0k. Dalam kepala, dah imagine abang mula beri resp0n and senyum.

Lebih 30 minit dah bantuan diberik untuk abg. Tapi, lain yang dijangka. “Sebelum tu, saya nak beritahu awak sesuatu. Dia tiada lagi.” Ayat kedua yang keluar daripada se0rang doktor selepas tengok kondisi arwh sebelum di hantar ke emrgncy. Ya pun doktor p0tong ayat aku sebelum habis ku nak explain.

Wajah abg dalam bayangan. Ya Allah, ujian apa yang engkau berikan. Belum sampai sehari aku luangkan masa dengan arwh selepas berminggu-minggu sik jumpa, engkau dah tariknya dari aku.

HiIangnya insan yang dih0rmati dan disayangi

Masuk dalam emrgncy, lihat tbuh abang dah diselimut dengan kain putih. Fikiran aku hanya teringatkan semua yang berlaku tok hanya mimpi jak. Aku cuba kejutkan abang dari ‘tidur’. Sebab abang dah janji nak jalan sama-sama. Benar, ya lah perasaan dan keadaan bila 0rang yang paling kita sayang tak ada lagi di dunia bersama dengan kita buat selama-lamanya. Memang b0leh jadi giI4 sebenarnya. Dan aku hampir-hampir nak ke arah ya. Nauzubillah min zalik.

Abang memang dah ‘pergi’ jauh daripada sayang. Abang pergi dengan satu pesanan. Abang pergi dengan satu pelukan terakhir untuk ayg malam ya. Banggg.. ayg rindu abang giI4k2.. Ya Allah, ken4k aku dipilih dalam ujian seberat t0k.. Bantu aku Ya Allah!!

Bang, kinek t0k, abg sik ada lagi di sisi untuk ayg. Ya Allah, Abang sentiasa berpesan dengan sayang supaya sentiasa jaga diri. Sentiasa hati-hati dalam apa jua urusan. InsyaAllah abang, sayang akan sentiasa ingat semua pesanan abang.

Syukur pada Allah swt, aku mula sedar sikit demi sikit, hiIangnya se0rang insan yang aku h0rmati dan paling disayangi, tapi Allah swt kurniakan aku dengan berpuIuh-puIuh dan beratus-ratus insan lain yang sentiasa berada disamping kami sekeluarga bermula dari hari pertama hingga sekarang.

Ktk 0rg sentiasa berik nasihat dan sok0ngan. Sik putus-putus. Alhamdulillah.. Allah kurniakan aku sebuah keluarga dan keluarga arwh yang sangat penyayang juak. Mereka banyak tol0ng aku. Iman aku tak sekuat yang aku jangka selama ni. Tapi aku sentiasa moh0n dan berd0a, agar aku sentiasa diberikan kekuatan dan keimanan untuk mengh4dap semua dvgaan.

Yang hidup pasti akan m4 ti. Sayang akan menyusul kemudian abang. Sayang akan pegang semua amanat abang sementara masih di dunia ini. Aku yakin padaMu, Ya Allah, aku yakin pada rancanganMu, sesungguhnya engkau yang Maha Kuasa dan yang Maha Mengetahui semuanya.

Sumber: Riko Minoru Nama Kami

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*