“Selagi Bateri Ini Tidak M4ti, Selagi Itu Saya Bernafas.”- Jantvng Bob L0kman Tinggal 10 Peratus

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

“Selagi Bateri Ini Tidak M4ti, Selagi Itu Saya Bernafas.”- Jantvng Bob L0kman Tinggal 10 Peratus

Umum sedia makIum bahawa pelak0n, Bob Lokman menghid4p beberapa peny4 kit iaitu jntung, masaIah paru-paru dan buah pinggang dan terpksa dike jarkan sekali lagi ke Unit Rwatan R4pi (ICU) pada awal April lalu.

Terkini, pelak0n berusia 58 tahun itu memakIumkan tahap penggunaan jntungnya kini hanya tinggaI sepuluh peratus sahaja.

Menurut lap0ran Utusan Malaysia, Bob atau nama sebenarnya Mohd. Hakim L0kman hanya bergntung nywa pada jntung k0mbinasi bateri iaitu aIat bantuan jntung, Implantable Aut0matic Cardi0verter Defibrilat0r (IADC).

“Saya kini berada di rumah dan tidak berapa sihat. Keadaan jantvng saya juga kini tinggaI 10 peratus sahaja lagi.

“SeIagi bateri ini tidak m4.ti, selagi itu saya bernfas. Apabila sudah sampai aj4I, habisIah. Tunggu waktu sampai sahajalah.”

Pada masa yang sama, B0b yang juga se0rang penulis lirik memaklumkan dirinya tetap mencari kesemp4tan untuk menjadi lebih baik seIagi dirinya masih bernywa.

MenguIas lanjut mengenai kesihatan, selain bergntung kepada ubat-ubatan hspital, dia perlu menjaIani rwatan susuIan setiap tiga bulan sekali bagi tujuan pemantauan.

“Rwatan susulan di hspital untuk berjumpa d0ktor memang ada iaitu tiga buIan sekali. Jntung ini seperti bateri, waIau setiap hari cas pun, makin Iama makin kurang juga.

“Itulah, kita b0leh jangka apa, ia sentiasa berjaIan dan bergerak. Badan pula gemuk, banyak yang tidak sihat. Jantung tidak kuat, namun perlu banyak juga menggunakan jntung.

Maklum Bob, jntung bateri itu perlu senantiasa dipakai baik sewaktu tidur, makan dan buang air.

“Tidur pakai jntung, makan dan bu4ng air pun pakai jntung. Jadi, semakin te ruk jntung itu. Tidak boleh nak jangka apa, cuma bersyukur sahaja. Selagi ada umur, saya bersyukur sahaja,” katanya.

Dikesemp4tan itu, selebriti kelahiran Kubang Kerian itu semp4t meIuahkan kesyukuran dan hanya berserah sepenuhnya kepada kekuasaan Yang Maha Esa terhadap dirinya.

Untuk makluman, penulis lagu r0ck berjudul Isabella itu menerima rwatan di Hspital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar, Kedah, sejak 1 Oktober tahun lalu, berikutan jntung pada bahagian atas tidak berfungsi dengan baik.

Sumber: Utusan Malaysia (Fathullah Abu Bakar) / omm

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*