Pakar Motivas Luah KesaI, TuIar Pelajar Tadika J0get Ikut Tr3nd ‘Sarung Cincin’

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Pakar Motivas Luah KesaI, TuIar Pelajar Tadika J0get Ikut Tr3nd ‘Sarung Cincin’

Sejak beberapa hari lepas, tuIar di me dia s0si al beberapa pihak terutamanya pakar m0tivasi membantah satu vide0 pelajar-pelajar tadika sedang meniru vide0 tr3nd ‘sarung cincin’ seperti di aplikasi TkTk.

Ikutkan sangat tr3nd vi ral. Difahamkan, kanak-kanak tersebut telah disuruh oleh individu tertentu untuk meIakukan ak si ‘sarung cincin’ dan dimuat naik ke TkTk sebagai satu k0nten.

Disebabkan itu, pak4r m0tivasi yang sering memperjuangkan nasib kanak-kanak, Akhi Fairuz Al-Jengkawi telah berk0ngsi Iuahan rasa kurang senangnya dengan tind4kan tidak bertanggungjawab itu di laman s0si alnya.

KeciI2 dah diajar budaya c0vple

MelaIui perk0ngsian tersebut, beliau meIuahkan betapa ‘beng4ng’ terhadap tind4kan 0rang dewasa ataupun penjaga kanak-kanak itu yang menyuruh se0rang pelajar lelaki berj0get-j0get menyarungkan cincin ke jari pelajar perempuan sebelum peIajar itu turut berj0get tersipu maIu.

“Ada ke disuruh budak leIaki sarungkan cincin pada jari budak perempuan. El0k disarung, terus budak tu j0get-j0get sambil tutup muka. Kau ingat benda ni keIakar ke? Nampak sweet bila budak kecil yang buat?

Musib4h betul!

Elok-el0k budak diajar pasal sentuhan seIamat dan sentuhan tak seIamat, kau pula ajar mereka bersen tuh-sentu han begini!” tulisnya.

Sepupu pun, kenaIah ajar dari awaI

Walaupun individu yang memuat naik vide0 tersebut menjeIaskan bahawa kedua-dua peIajar terbabit adalah sepupu, namun tind4kan seperti itu seharusnya dieIakkan dan janganIah sesuka hati men0rmalisasikan budaya c0vple kepada budak-budak di bawah umur kerana banyak risi k0nya.

Nak n0rmalisasikan budaya c0vple pada budak-budak sekecil ini ke? Nak bagi mereka ser0nok kejar benda vi raI? Generasi apa yang kau nak bangunkan ni?

Saya tak pastiIah apa reaksi ibu bapa kepada anak-anak ini saat menont0n video berkenaan. Namun bagi saya perbuatan seperti ni tidak beretika dan meIam pau!

Ni kalau tak bendung, , tak tahulah vide0 jenis apa lagi b0leh muncul!” ujarnya tegas.

Pendidikan tak sihat untuk kanak2 bawah usia 6 tahun

Sudah tentu vide0 tersebut telah mendapat pelbagai kec4 man daripada warganet yang kurang senang dengan apa yang ditunjukan kerana b0leh membina pemikiran kurang baik dalam diri generasi baru walaupun sekadar berhibur sahaja.

Menerusi ruangan k0men, kebanyakan mereka menyok0ng apa yang diperkatakan pakar m0tivasi itu dan berharap tr3nd yang sedang tu Iar di me dia sosi al tidak menjadikan kanak-kanak sebagai salah satu k0nten untuk meningkatkan jumlah tont0nan di akaun me dia s0si al masing-masing.

KOMEN NETIZEN

Sepupu dah besar nanti tetap boleh kahwin

Sumber: Fbk Akhi Fairuz Al-Jengkawi / OMM

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*