Tidak Dapat Keluar Bekerja Kerana Terpaksa Menjaga Isteri Seorang Nelayan Buntu Fikirkan Masa Depan Anak-anak

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tidak Dapat Keluar Bekerja Kerana Terpaksa Menjaga Isteri Seorang Nelayan Buntu Fikirkan Masa Depan Anak-anak

TANJUNG KLING: Kehidupan sederhana enam beranak yang sebelum ini ceria seperti keluarga lain kini bertukar sur am selepas ibu mereka disahkan mengh dap dua kn s3r serentak sejak dua bulan lalu.

Pender1taan hidup ditanggung Nurhabibah Mohd Nasir, 35, bermula selepas dia kini hanya terIantar dan tidak lagi mampu menguruskan empat anak yang masih kecil sejurus dis4hkan mengh1dap k4n s3r hati dan usvs.

Situasi itu menyebabkan suaminya Nordin Yusup, 42, yang sebelum ini hanya meraih pendapatan sebagai nelayan tidak lagi mampu turun ke laut bagi mencari sesuap nasi kerana perlu menguruskan isteri kesayangan serta empat anak kecil yang berusia 9,7,4 tahun dan 18 bulan.

Menceritakan kesuli tan hidup yang dilalui, Nordin berkata, isterinya yang sebelum ini menguruskan kehidupan dia bersama empat anak secara tiba-tiba rebah 5 April lalu sebelum mengalami str0k ringan dan dikej4rkan ke H0spital Melaka.

“Apabila kesihatan isteri saya semakin mer0sot dan dis4hkan mengh1dap dua k4n s3r serentak di tahap empat, saya terp4ksa menguruskannya dan tidak dapat turun ke laut seperti biasa sehinggakan anak-anak saya juga tidak dapat pergi ke sekolah.

“Isteri saya beberapa kali terp4ksa di tahan di w4d H0spital Melaka dan ada kala terpak sa ke H0spital Kuala lumpur yang mana buat masa sekarang ibu saudara saya yang bantu tengokkan anak-anak apabila saya perlu menjaga isteri di h0spital,” katanya ketika ditemui di kediaman ibu saudaranya di Kampung Pantai Kundor, di sini.

Bercerita lanjut Nordin berkata, mereka sekeluarga sebelum ini menyewa di Kampung Sri Tanjung, di sini dengan bayaran RM400 sebulan.

Namun, selepas isterinya j4tuh sak1t, segalanya berubah sehinggakan dia tidak mampu membayar sewa rumah dan menyebabkannya terpak sa menumpang di rumah ibu saudaranya.

“Kalau sebelum ini saya mampu menyara isteri dan empat anak dengan pendapatan saya sebagai nelayan dan mereka tidak pernah lagi terpu tus makanan mahupun keperluan susu atau lampin pakai buang untuk anak-anak saya yang masih kecil.

“Namun, sekarang ini kalau saya turun ke laut siapa yang akan uruskan isteri saya. Jadi, hati suami mana yang sanggup tengok isteri menahan saklt dan saya cuma mampu berdoa AIIah angkat lenyapkan keper1tan yang sedang kami tanggung ketika ini,” katanya sambil menyeka air mata.

Jelas Nordin, selain keperluan anak-anak, dia juga perlu memikirkan k0s perubatan dan susu khas untuk isterinya yang tidak lagi boleh makan dan minum seperti biasa ketika ini.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Kundor, Tuminah Kadi yang turut menziarahi enam beranak itu berkata, pihaknya akan menyalurkan segala bantuan termasuk kewangan, keperluan lampin pakai buang dan susu formula untuk isteri serta anak kecil mereka.

Katanya, Jawatankuasa Penyelaras Dan Pembangunan Dewan Undangan Negeri (JAPERUN) juga akan membiayai kos pengangkutan ambuIans bagi membawa Nurhabibah mendapatkan rawatan di H0spital Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menghubungi Nurhabibah di talian 011-20873302 atau menerusi akaun bank 0410929000014387 (Bank Simpanan Nasional).

Sumber : astr0awani

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*