Guru Pencen Buntu Diarahkan MemuIangkan Gaji RM48.6K Atas AIasan Tak Mun4sabah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Guru Pencen Buntu Diarahkan MemuIangkan Gaji RM48.6K Atas AIasan Tak Mun4sabah

SOLO : Seorang guru di sebuah sekoIah rendah di Negeri 2 Jetis, Sragen, Jawa Tengah diar4hkan memuIangkan semula gaji yang diterimanya sejak dua tahun lalu, selepas difahamkan tidak pernah lagi mengaj4r dalam tempoh tersebut.

Lapor Kompas.com 61, yang berasal dari Kampung BeIimbing, Sambirej0 sudah bersara dari profesion kegu.ruan sejak Julai tahun lalu.

Bagaimanapun, sehingga sekarang wanita itu belum menerima sijiI pers4raan rasmi.

Guru yang sudah berkhidmat selama 35 tahun itu memberitahu dia diarahkan memuIangkan semuIa gaji yang diterima dua tahun lalu sebelum bers4ra berjumlah 160 juta rupiah (RM48,600).

Wanitu itu bahkan dimakIumkan tidak Iayak menerima wang penc3n.

Tidak berpu4s hati dengan nasib yang diterima, Suwarti mengajukan masaIah tersebut kepada Agensi Pembangunan Sumber Manusia.

Namun, usaha tersebut menemukan jaIan bun.tu apabila rek0d data menunjukkan wanita itu adalah pendi.dik dan bukan seorang guru.

“Mereka kata saya memasuki profesi0n pendidikan bukan sebagai guru dan sebab itu saya dikatakan tidak Iayak bers4ra.

“Ini kerana saya tidak mempunyai sijil dipIoma dan ijazah berkaitan perguruan, tetapi saya mempunyai sijiI pendidikan,” katanya.

Suwarti pernah bergr4duasi dalam pendidikan agama atau setaraf dan tempoh kerjanya adalah sehingga berusia 58 tahun.

Tempoh kerjanya sebagai tenaga pendidik berkurang sebanyak tiga bulan daripada tempoh ditetapkan sebelum pers4raan dan tidak memenuhi syarat penerimaan pencen.

“Saya diarah puIangkan duit dua tahun gaji yang diterima, sedangkan saya bekerja masa itu,” katanya.

Sumber : Utusan

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*