Lagenda Bola Sepak Negara Syed Ahmad MeninggaI Dvnia

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Lagenda Bola Sepak Negara Syed Ahmad MeninggaI Dvnia

KANGAR, 1 Jun (Bernama) — Pemrgian legenda b0la sepak negara era 70-an Syed Ahmad Syed Abu Bakar yang menghmbuskan nfas terakhir tengah hari ini akib4t ser4 ngan jntung menjadi beri ta dvka buat arena sukan negara.

Anak kepada penye rang berbis4 negara itu, Syed Abu Ba.kar Syed Ahmad, 40, berkata bapanya menghmbuskan nfas terakhir di Hspital Tuanku Fauziah (HTF) Kangar di sini selepas keadaan kesihatannya semakin mer0sot.

“Allahyarham berusia 76 tahun dimasukkan ke w4d hspital berkenaan dua hari lepas dan kesihatannya sudah mer0sot sejak sebulan lepas,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Syed Abu Ba.kar berkata jn4zah bapanya dikebumikan di M4kam Diraja Lama Arau hari ini. Syed Ahmad meninggaIkan se0rang baIu, Samihah Ghazali, 75, bersama lima anak.

Sementara itu, Persatuan Bola Sepak (FAM) menerusi kenyataan di Fbk memaklumkan Presiden FAM Datuk Hamidin Mohd Amin bersama ahli jawatankuasa eksekutif FAM pernah menyantuni Syed Ahmad di kediamannya di Perlis pada Februari lepas.

Syed Ahmad dilahirkan di P0ntian, Johor, pada 20 April 1946 dikenang sebagai wira yang membawa pasukan negara ke Sukan Olimpik Munich 1972 tetapi tidak tersenarai ke temasya berkenaan.

Menjaringkan lima goI ketika membantu anak buah Dave McLaren dan Jalil Che Din mene waskan Krea Selatan, Jpn, Filpina dan Taiwn pada keIayakan di Seoul pada 1971, Syed Ahmad maIangnya digv gurkan daripada skuad ke Munich.

MemuIakan kerjayanya dalam dunia b0la sepak dengan mewakili Johor dalam pertandingan Combined School di peringkat sekolah rendah dan seterusnya ke peringkat Piala Burnley pada 1961, Syed Ahmad menyarung jersi negara dari 1966 hingga 1974 dengan membantu skuad kebangsaan menjulang gelaran Pesta bola Merdeka 1966, 1968 dan 1974.

Sekalipun memuIakan kerjaya bersama negeri kelahirannya, Syed Ahmad mencipta nama dan meninggaIkan Iegasi bersama tiga pasukan utara iaitu Pulau Pinang (1965-1972), Perak (1972-1980) dan Kedah (1980-1981).

Kejayaan Syed Ahmad dalam prakeIayakan Olimpik 1971 membawa seribu kenangan apabila pada minit ke-54 hasil hantaran tepat Looi Loon Teik meng4ibkan Krea Selatan, dua hari selepas meIedak hatrik memben4m pemenang pingat gangsa 0limpik 1968, Jpun 3-0.

Seterusnya, di Sukan Asia Tehran 1974, gabungan Syed Ahmad, Mokhtar Dahari dan Isa Bakar membentuk jen tera penggmpbvr Malaysia berbisa dengan mengumpul 20 gol sehingga mengutip gangsa menew4skan Korea Utara 2-1.

Terse pit antara dua era – zaman Abdul Ghani Minhat selaku Raja Bola lewat 50-an hingga 60-an dan zaman Mokhtar Dahari bergelar Supermokh pada 70-an, beliau berbangga dengan catatan gol dalam final Piala Malaysia pada 1968 dan 1969 bersama Pulau Pinang dan Perak pada 1974 tanpa mengecap kejayaan menjulang piala itu.

Sumber : BERNAMA Via Siakap Keli

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*