Setelah Sebulan Lebih Dirawat, PeIakon Veteran Terkenal Aripah Damanhuri Pergi Jua.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Setelah Sebulan Lebih Dirawat, PeIakon Veteran Terkenal Aripah Damanhuri Pergi Jua.

Kuala Lumpur: PeIakon veteran Aripah Damanhuri, 73, mninggaI dvnia di Hspital Kuala Lumpur (HKL), jam. 8.15 pagi ini aki bat kegagaIan fungsi 0rg4n dalam bdan selepas lebih sebulan dirwat di hspital sejak 23 April lalu.

Anaknya, Fais Nurpais Ismail dihubungi yang mengesahkan beri ta sdih ini, memaklumkan Allahyrham ibunya baharu dipindahkan ke w4d biasa dari Unit Rwatan Rapi (lCU) kira-kira lima hari lalu.

“Keadaan mak sebelum ini nampak semakin stabil sehinggalah dktor akhirnya memindahkan arwh dari lCU ke w4d biasa untuk meneruskan rwatan. Tapi, sudah suratan takdir yang Allah tetapkan, mak akhirnya prgi jua.

“Kami sekeluarga reda dengan pemerg1an mak dan ucapkan terima kasih kepada dktor serta jururwat yang sudah merwat mak sepanjang di hspital ini. Begitu juga, terima kasih kepada semua pihak yang mendoakan kesihatan mak,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Faiz Nurpais, keadaan ibunya ketika di lCU hspital sebelum ini pun sudah sedar dan boleh membuka mata serta menggerak-gerakkan jari. Cuma, katanya Allahyrham tldak boleh bercakap.

“Selama melawat mak di hspital, keadaan kesihatannya nampak okey dan stabil kerana dia sudah sedar, boleh buka mata dan menggerakkan jari. Mak juga tahu apa yang kita cakapkan dengannya. Tapi, inilah takdir.

“Allhahyrham mak akan dikebu mikan di Tanah Perkbvran Islam Raudatul Sakinah Taman Batu Muda pada hari ini, dan sekarang urusan dengan pihak pengurusan tanah perkbvran masih dilakukan,” katanya.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan Aripah dimasukkan ke HKL pada 23 April lalu selepas paras 0ks1gen menurun dan terpksa ditidurkan.

Bagaimanapun, pada 26 April lalu, Fais Nurpais memaklumkan keadaan kesihatan ibunya, Aripah sudah menunjukkan sedikit tindak baIas positif sejak dimasukkan ke lCU HKL untuk mendapatkan rwatan lanjut.

Difahamkan juga, Aripah yang tiada sebarang penyaklt sebelum ini diberitahu mengalami jngki tan kvman dalam dr4h dan sudah merebak sehingga mengga nggu fungsi 0rg4n tertentu dalam bdannya termasuk di bahagian bvah plnggang.

Al fatihah

Sumber: hm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*