Pintu Kabaah Terbuka, Tapi Tiada Siapa Di Dalam. Netizan D4kwa Muncul Entiti Tak Di Kenali Sedang Solat. Pihak Berwajib Tampil Beri Penjelasan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Pintu Kabaah Terbuka, Tapi Tiada Siapa Di Dalam. Netizan D4kwa Muncul Entiti Tak Di Kenali Sedang Solat. Pihak Berwajib Tampil Beri Penjelasan

Sekarang ini sebuah video yang tersebar luas di me dia sosi al mendkwa bahawa pada hari Jumaat lalu, pintu Kaabah dibuka tetapi “tiada apa yang kelihatan di dalam,” dan muncul entiti gh4ib sedang menunaikan solat.

Melalui rakman tersebut, kelihatan jemaah sedang merakam kejadian tersebut dengan menggunakan telefon bimbit masing-masing. Kelihatan juga sos0k tvbuh berpakian puteh dalam Kabaah tersebut.

Berikut lagi rakmaan dan keterangan dari video yang di muat naik ke ytvbe beserta keterangan berikut.

“Door of kaabah opened but nothing was seen inside. The prayer performed by unseen (j1ns and ang3ls)”.

” Miracle in Kaabah today. The Muslim call to prayer was heard and 2 rakkah prayers observed while the imam and azan were present. The door of the kaabah was opened but nothing was seen inside. The Muslims present were seen recording the prayer being performed by unseen Muslims (j1nns and ang3ls)”.

Bagi mengelak kek3liruan yang berlaku, pihak pengurusan Masjidil Hram telah membuat semakan dan mendapati rakaman tersebut ialah pada bulan ramadahan beberapa minggu yang lalu.

Menurut mereka, pintu masuk ke Kabaah di sediakan oleh pekerja untuk delegasi politik ketika solat Tahjjud. Pihak masjidil har4m juga memohon orang ramai berhenti dari menyiarkan rakaman dengan pene rangan yang p41su seperti itu.

Semakan Fakta:

“Rakaman itu, yang diambil semasa Ramadan beberapa minggu lalu, menunjukkan pekerja menyediakan pintu masuk ke Kaabah untuk delegasi poli tik semasa solat Tahajjud (malam). Kapsyen yang diedarkan bersama video itu adalah p41su sepenuhnya dan pengguna harus mengelak daripada berk0ngsinya.”

Berikut posting penuh dan penjelasan dari pihak pengurusan masjidil h4ram di halaman fbk rasmi Haramain.

Di harapkan dengan penjelasan ini, kita tidak mudah percaya dengan penyebaran maklumat yang tidak betul seperti ini tanpa menyem4k terlebih dahulu fakta dengan pihak berwajib.

Ikut rekod, Muhyydin Yassin merupakan antara pemimpin negara yang di berikan peluang untuk masuk ke dalam Kabaah ketika beliau masih berjawatan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2021.

Pintu Kaabah dibuka untuk PM, isteri

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menunaikan Umrah di Makkah, Sabtu, (Ahad di Malaysia), diberi peluang memasuki Kaabah.

Isterinya Puan Sri Noorainee Abdul Rahman turut bersama menunaikan Umrah hari ini.

Muhyiddin berada di Arab Saudi bagi lawatan rasmi empat hari bermula semalam atas undangan Raja Arab Saudi dan penjaga dua masjid suci Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud.

Perdana Menteri dan isteri selesai menunaikan Umrah pada pukul 10 malam, Sabtu (3.00 pagi Ahad waktu Malaysia).

Berikut sedikit info mengenai pintu Kabaah

Pintu Kaabah dibuka pd setiap thn,1 Syaaban adalah sbg tanda mengucapkan selamat dtg bln Ramadhan & menyucikan Kaabah adalah perintah dr Allah. (ada disebutkn dlm Surah Al-Baqarah Ayat 125).

Kali ke-2 pintu Kaabah dibuka pd musim haji.. sebelum hari wuquf.. kadang2 penghujung bln Zulkaedah.. kadang2 pd awal bln Zulhijjah.

Pintu Kaabah akan dibuka untuk membasuh bahagian dalam Kaabah. Satu tangga khas akan dibawa untuk menaikinya.

Bahagian dalamnya akan dibasuh dengan air zamzam oleh Khadimul Haramain atau wakilnya dan lain2 orang kenamaan. Dindingnya akan dibasuh dengan penyapu khas yang dibuat daripada daun tamar, kemudian akan direnjis dengan wangi-wangian.

Begitu juga pintu ini akan dibuka jika ada tetamu negara yg ingin memasuki Kaabah.

Pintu Kaabah atau Maltazzam yg ada pada hari ini terletak dua meter tinggi dari aras tanah, disaluti emas dan perak. Dibuat pada tahun 1399H. Menelan belanja sebanyak 13,420,000 Riyal Saudi dan emas sebanyak 280kg.

Keadaan Dalam Kabaah

Kredit: FB Haramain / Tr3ndingsangat

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BicaraKini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*