Rumah Baharu Alami Tanah Rvntuh Baru 2 Hari Pindah Masuk Penduduk Alami Ketakvtan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Rumah Baharu Alami Tanah Rvntuh Baru 2 Hari Pindah Masuk Penduduk Alami Ketakvtan

LIMA sekeluarga yang baru sahaja berpindah ke rumah baharu dua hari lepas gempar apabila dinding kediaman mereka ro boh aki bat kejadian tanah run tuh di Taman Sri Perkasa, Ipoh, Perak.

Mgsa, ejen insurans bebas, Dina Liz Ismail, 37, berkata sebahagian ce run bersebelahan rumah mereka di Laluan Lapangan 3 rosak aki bat ribut pe tir sebelum waktu subuh pada Ahad.

“Terdapat kejadian bekalan elektrik terputus kira-kira jam 5 pagi. Kami dapat lihat air berlumpur mengalir di jalan di hadapan rumah kami dan menuruni ce run.

“Kira-kira jam 6 pagi, dinding perimeter mula retak dan kemudian runtuh bersama sebahagian ce run. Ia merupakan saat yang mena kutkan bagi kami kerana ini benar-benar luar jangkaan.

“Struktur rumah itu telah diperiksa pemaju dan didapati masih stabil. Pemaju berkata akan membaiki kerosakan dan menempatkan kami di inap desa berhampiran,” katanya sambil menambah kerja pembaikan dianggar mengambil masa kira-kira dua minggu.

Jurucakap wakil Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira jam 7 pagi dan semasa tinjauan dilakukan didapati tiada sebarang kemala ngan jiwa berlaku.

“Kami menasihatkan pemilik rumah terbabit dan dua lagi penduduk yang tinggal berhampiran kejadian tanah run tuh supaya mengosongkan kediaman mereka buat masa ini,” katanya.

Pengerusi persatuan penduduk Datuk Zul Zukree Zakaria berkata dia percaya tanah runtuh itu berpunca daripada projek pembangunan berhampiran.

“Sejak projek itu dimulakan kira-kira dua tahun lalu, terdapat banyak banjir kilat di sini. Kali ini, sebahagian cerun tersebut runtuh.

“Kami berharap Majlis Bandaraya Ipoh akan (melihat) perkara ini secara se rius dan mengambil tindakan sebelum lebih banyak insiden berlaku,” jelasnya.

Sementara itu, Naib Pengerusi MCA Gopeng, Cally Ting berkata, dia akan cuba mencari penyelesaian kepada masalah ban jir ki lat yang berterusan di sana.

“Kita akan berjumpa dengan semua pihak berkaitan termasuk pemaju projek dan Datuk Bandar bagi mengetahui punca utama isu ban jir ki lat ini dan menyelesaikannya.

“Kira-kira 106 penduduk telah mengumpul tandatangan untuk diserahkan kepada Datuk Bandar memintanya meneliti isu di sini,” katanya.

Ahli Parlimen Ipoh Timur Wong Kah Woh berkata hujan lebat dan ri but pe tir sebelum subuh menyebabkan beberapa kawasan di kawasannya dinaiki air.

“Kami menggesa majlis bandaran mengenalpasti punca-punca ban jir. Kawasan yang tidak pernah dinaiki air kini semakin dinaiki air.

“Kerajaan negeri perlu mempunyai rancangan untuk menangani perubahan iklim, kerana kita kini melihat kesannya,” tambahnya. –

Sumber: The Star

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*