Kerajaan India Menyek4t Semua Eksport G4ndum, Dvnia Di Ambang Kr1sis K3kurangan Makanan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Kerajaan India Menyek4t Semua Eksport G4ndum, Dvnia Di Ambang Kr1sis K3kurangan Makanan

Kerajaan India telah menyek4t semua eksport gandum berkuat kuasa serta-merta dan langkah itu berkemungkinan akan mempeng4ruhi kekurangan bekalan makanan global, lapor The Telegraph.

Menjadi pengeluar gandum kedua terbesar di dunia, India dijangka menambah bekalan yang terjej4s tervk akib4t pe r4ng di Uk r4ine, yang menyebabkan eksport dari rantau Laut Hitam merudvm.

Difahamkan, gelombang p4nas yang terik telah menyekat pengeluaran gandum di India dan harga domestik juga telah melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa.

Bagaimanapun, pihak kerajaan berkata mereka masih lagi akan membenarkan eksport yang disokong oleh surat kredit yang telah dikeluarkan.

Ia termasuk kepada negara-negara yang meminta bekalan ‘untuk memenuhi keperluan keselamatan makanan mereka’. Sek4tan itu dipercayai boleh menaikkan harga global ke puncak baharu dan menjejaskan pengguna miskin di Asia dan Afrika.

Sebelum sekatan itu, India menyasarkan untuk menghantar rekod 10 juta tan tahun ini. Justeru, ia mengejvtkan ramai pihak termasuk peniaga.

“Sek4tan itu mengejutkan, kami menjangkakan sek4tan eksport selepas dua hingga tiga bulan tetapi nampaknya angka inflasi mengubah fikiran kerajaan,” kata peniaga yang berpangkalan di Mumbai dengan firma perdagangan global.

Kenaikan harga makanan dan tenaga mendorong inflasi rvncit tahunan India naik ke paras tertinggi pada April.

Ia sekaligus mengukuhkan pandangan ahli ekonomi yang menyatakan bahawa bank pusat perlu menaikkan kadar faedah dengan lebih agresif untuk mengekang harga.

Harga gandum di India telah meningkat kepada rekod tertinggi di beberapa tempat iaitu 25,000 rupee (RM1,411) setan.

Peningkatan itu jauh melebihi harga sokongan minimum tetap kerajaan iaitu 20,150 rupee ( RM1,137).

Sementara itu, India juga telah menggariskan sasaran eksport untuk tahun fiskal ini.

Mereka turut akan menghantar delegasi perda gangan ke negara-negara seperti Maghribi, Tunisia, Indonesia dan Filipina untuk meneroka cara untuk meningkatkan lagi penghantaran.

Pun begitu, kenaikan suhu yang mend4dak pada Mac lalu menjadikan saiz hasil tanaman mungkin lebih kecil daripada jangkaan iaitu kira-kira 100 juta tan atau lebih rendah.

Kerajaan India telah menganggarkan pengeluaran akan mencec4h paras tertinggi sepanjang masa iaitu 111.32 juta tan.

Susulan kenaikan harga gandum global selepas Rv sia menye rang Uk r41ne, India mengeksport rekod tujuh juta tan gandum pada tahun fiskal hingga Mac.

Ia meningkat lebih 250 peratus daripada tahun sebelumnya.

Pada 2020, Uk r41ne merupakan pengeksport gandum kelima terbesar di dunia, dengan negara berpendapatan rendah seperti Bangladesh dan Lbnan antara penerima manfaat.

Tetapi, eksport bijirin dari pelabuhan Uk r4ine telah tergnggu disebabkan oleh pe r4ng di negara itu beberapa bulan yang lalu.

Dalam pada itu, Pertubu.han Bang sa-Bang sa Bersatu (PBB) telah mengeluarkan am4ran mengenai kr1 sis kebulvran global susulan daripada pergol4kan di Uk r41ne itu.

Sumber: siakap keli

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BicaraKini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*