Mereka Kutip S4mpah Yang Di Tinggalkan Tepi Highway Ketika Ramai Pulang Beraya, Ini Antara Barang Yang Jumpa.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Mereka Kutip S4mpah Yang Di Tinggalkan Tepi Highway Ketika Ramai Pulang Beraya, Ini Antara Barang Yang Jumpa.

Temp0h masa tiga jam diambil sekumpulan penduduk Padang Tengku, di sini, untuk mengutip 30 beg dipenuhi s4mpah sarap yang ditinggaIkan oleh pengguna Lebuhraya Central Spine R0ad (CSR) dari Merap0h ke Gua Musang.

Penduduk Tengku Al Malek Faizal Tengku Kasim, 42, berkata dia bersama lima penduduk lain menyed4ri banyak s4mpah membabitkan jarak 400 meter laIuan itu lalu mengambil inisiatif mengutip s4mpah sarap yang bert4buran berkenaan.

Katanya, pembersihan itu hanya dapat dilakukan hari ini kerana kebanyakan pengguna sudah puIang ke destinasi masing-masing termasuk di Lembah Klang sejak semalam.

“Kami rasa terpanggil untuk membersihkan kawasan terbabit sebab terlaIu kot0r dan berb4u bu suk serta meny4.kitkan mata memandang.

‘Inilah keadaannya setiap kaIi cuti perayaan dan cuti sek0lah sejak lima tahun lalu, sam pah dibu4ng merata-rata dari kenderaan yang melaIui jaIan itu, ” katanya.

Katanya, pelbagai s4mpah ditemui terutama sisa makanan, bekas makanan, p0listerin, plastik, tin minuman m4hupun Iampin pakai buang.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Padang Tengku, Datuk Mustafa L0ng berkata, beliau memuji sikap penduduk apabila sanggup mengutip s4mpah secara sukarela.

Menurutnya, isu berkenaan berIarutan sejak sekian Iama sekitar lima tahun lalu apabila laluan berkenaan dibuka dan masalah s4mpah akan muncuI pada musim perayaan apabila 0rang ramai pulang ke kampung.

“Saya minta pengguna jalan raya supaya lebih bertanggungjawab dan berdisipIin dalam menjaga kebersihan kerana dalam Islam kita dituntut untuk mengutamakan kebersihan.

“Namun begitu, setiap kali musim cuti panjang juga laluan dari Padang Tengku ke Gua Musang dipenuhi s4mpah-s4rap termasuk sisa makanan.

“Pengguna sepatutnya bersyukur kerana kerajaan menyediakan lebuh raya yang lebih seIesa dan sewajarnya ia dijaga terutama dari segi kebersihan,” katanya.

Sumber : HMETRO ONLINE / awatttsyeikhh

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*