Disahkan S4kit Di Awal Ramadan Menlnggal Menjelang Syawal, Anak Anggap Pemergian Ibu Kem4tian Yang Dic3mburvi

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Disahkan S4kit Di Awal Ramadan Menlnggal Menjelang Syawal, Anak Anggap Pemergian Ibu Kem4tian Yang Dic3mburvi

JIWA mana yang tak kosong saat ibu tersayang menghem buskan na fas terakhir. Lebih pilu apabila ia berlaku secara tiba-tiba. Begitulah yang berlaku terhadap Nurul Damia Asyiqin, 23, apabila ibunya pergi buat selamanya pada 29 April lalu.

Jelas wanita yang menjalankan perniagaan sendiri di Johor Bahru, Johor ini, peris tiwa pada minggu akhir bulan Ramadan ibarat mimpi ng3ri buat dirinya.

“Umi mula sa.kit pada awal April. Masa tengah panaskan lauk berbuka dalam pukul 7 malam, tiba-tiba dia saki1t perut lalu terja tuh perlahan-lahan. Mujur ada nenek dekat dapur masa ibu j4tuh.

“Apabila dapat tahu fasal umi dimasukkan ke hospital, saya terus bergegas balik dari Johor ke kampung di Kelantan. Doktor sahkan ada da rah be ku dalam kepala umi.

“Jadi umi terpaksa jalani pembe dahan untuk buang tempu rung kepa la sebelah kiri. Saya sangat sedih apabila mengenangkan nasib umi terpaksa hadap semua ni masa bulan puasa,” katanya ketika dihubungi mStar.

Gambar kenangan Damia bersama ibunya.

Menurut Damia lagi, ibunya terpaksa ditempatkan di wad lCU selama tiga hari dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Keseng saraan ibunya tidak terhenti di situ apabila pada 18 April, ibunya mengalami masalah ka hak berkumpul pada rongga menyebabkan dia terpaksa dimasukkan ke lCU kembali.

“Tiga hari umi tak se darkan diri dalam lCU. Apabila nampak macam umi sudah stabil baru mereka pindahkan dia ke wad biasa.

Pada petang hari yang sama tiba-tiba pa ras oksi gen arwh ja tuh teruk… pa ru-pa ru dia menjadi makin lemah. NURUL DAMIA ASYIQIN

“Lapan hari saja saya sempat bergurau senda, bercerita dan melepaskan rindu dengan umi. Tiba-tiba umi mengalami masalah kahak berkumpul. Kemudian dia dimasukkan ke lCU semula untuk te buk lu bang di bahagian te kak,” katanya.

Menurut Mia, sungguhpun begitu dia bersyukur apabila diberikan kesempatan untuk menjaga ibunya yang sakit sehingga wanita itu menghem buskan nafas terakhir.

“Seminggu umi di wad lCU masa lepas pembe d4han tu. Kemudian apabila agak stabil dia dipindahkan ke wad biasa. Sebak hati saya tengok keadaan ibu yang ulang-alik tukar wad tu.

“Pada malam 28 April tu saya ambil keputusan nak jaga umi bermalam dekat wad. Keesokan paginya umi nampak OK saja siap bergurau senda dengan saya. Umi sempat membebel lagi dekat saya walaupun pertuturan tak lancar sebab str0k.

“Tapi pada petang hari yang sama tiba-tiba paras oksigennya ja tuh teruk. Pa ru-pa ru dia menjadi makin lemah dan selang beberapa minit lepas tu wajah umi jadi pu cat dan tidak bernafas. Kira-kira pukul 3.35 petang umi menghem buskan nafas terakhir,” kata Damia.

Ibu Damia me ning gal du nia pada bulan Ramadan.

Tambah Damia, dia kini menjadi anak yatim piatu kerana bapanya juga telah mening gal du nia pada 2018 akibat pembu luh da r4h pe cah.

Dalam pada itu Damia yang sudah berumah tangga ini sedikit terki lan apabila niatnya untuk memberikan ibunya sebentuk cincin tidak kesampaian.

Walau bagaimanapun, dia tetap reda dengan ketentuan Allah dan beranggapan bahawa pemergian ibunya ini merupakan kem4 tian yang dicembv rui kerana men1ng gal pada bulan Ramadan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber : mstar

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*