Adik Di Australia Kesal Tak Tunai Permintaan Abang, Kerja Hebat Tapi Minta Duit Beli Baju Raya. P4rah Selepas Kem4Iangan Hari Terakh1r Puasa

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Adik Di Australia Kesal Tak Tunai Permintaan Abang, Kerja Hebat Tapi Minta Duit Beli Baju Raya. P4rah Selepas Kem4Iangan Hari Terakh1r Puasa

“TO10NG doakan abang saya yang sedang krit1 kal di Hospital Kuantan, Pahang,” rintih Muhammad Al-Hakim Mohd Amin.

Menurut pemuda berusia 31 tahun itu, abangnya terli bat dalam kemala ngan memba bitkan tiga kende raan di Kampung Bakau Tinggi, Chukai di Kemaman Terengganu pada pukul 6.39 petang pada Ahad.

Kema1a ngan tersebut mengaki batkan abangnya Muhammad Alif ce de ra p4 rah.

“Selain terdapat d4 rah b3kv pada otak, doktor memklumkan dia pa tah le her. Buah ping gang pula berada di tahap empat manakala paru-paru di tahap 2.

Kenderaan yang dipandu Alif tiba-tiba terba bas dan memasuki laluan bertentangan.

“Doktor yang merawatnya hanya berpesan supaya kami seisi keluarga membaca Yasin,” ujarnya sebak.

Ketika dihubungi mStar, Hakim memberitahu, semasa kejadian abangnya dalam perjalanan ke rumah kakak untuk berbuka puasa bersama.

Namun dia tiba-tiba hilang kawalan dan terba bas ke laluan bertentangan sebelum merem puh dua lagi kende raan.

Tambahnya, jumlah kesemua mgsa adalah lima orang yang mana dua daripadanya p4 rah manakala tiga lagi ce de ra ringan.

Alif dila porkan sedang kr1 tikal.

Bercerita lanjut, ujar anak kesembilan daripada 11 beradik itu, perkara yang paling menyedihkan adalah dia sudah lima tahun tidak bertemu dengan abangnya itu mahupun keluarga yang berada di kampung halaman di Chukai.

“Saya sekarang bekerja di Australia dan sudah lima tahun tidak pulang ke kampung halaman.

“Hasrat hati memang nak pulang ziarah abang di hospital tetapi saya ada masalah visa… kalau kembali sekarang, saya terpaksa melupakan impian dan masa hadapan yang ingin dibina.

Status terakhir Alif. “Sebab itu, saya mengharapkan doa seluruh rakyat Malaysia agar abang dapat kembali sembuh seperti sedia kala,” luahnya lagi.

Menurut jurutera itu lagi, abangnya adalah anak kelapan dan merupakan seorang individu yang sangat disenangi.

“Dia bukan hanya disukai ahli keluarga tetapi kawan-kawan dan orang sekelilingnya. Dia sangat periang dan ‘penyeri’ keluarga kerana sikapnya yang sedikit nakal,” ujarnya.

Mengimbas kembali kenangan bersama abangnya itu, Hakim memberitahu, terdapat beberapa insden pelik yang dilakukan sebelum kema1a ngan berlaku.

Dia kerja oil and g4s… mustahil tiada duit untuk beli baju raya dan dia juga belum berkahwin. MUHAMMAD AL-HAKIM

Apa yang paling mengejutkan adalah dia minta duit daripada saya hanya untuk membeli baju raya.

“Dia kerja oil and g4s… mustahil tiada duit untuk beli baju raya dan dia juga belum berkahwin,” imbasnya yang terki lan kerana tidak menunaikan permintaan abangnya yang disangka sebagai gurauan.

Katanya lagi, kakak ada memberitahu bahawa abangnya itu pernah menyatakan sesuatu yang pelik.

Hakim dan abangnya sangat rapat.

“Dia cakap dekat kakak ‘ini kali terakhir berbuka puasa di sini (Chukai). Pada masa itu, saya juga mahu menghubunginya seperti biasa tetapi tidak berkesempatan kerana tiba-tiba sibuk dengan kerja.

“Jadi saya tidak sempat bercakap langsung dengannya. Paling sedih adalah, apabila saya ingin menghubungi… telefon saya dipenuhi dengan notifikasi panggilan serta mesej yang mengatakan abang terlibat kema la ngan dan cede ra pa rah.

“Status terakhir dia pula menyatakan ‘done tarawih 28 Ramadan… is real my mom’. Ungkapannya itu sangat pelik,” ceritanya lanjut sambil menambah kali terakhir bercakap dengan Alif adalah pada 24 April kerana abangnya ingin memaklumkan sudah membayar zakat fitrah untuknya sekali.

Dalam pada itu, dia mengharapkan agar ada keajaiban berlaku supaya ‘penyeri’ keluarga dapat kembali bersama.

Sumber: mstar

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*