Tanpa Rawatan Awal Kita Mungkin Hampir ‘Kehil4ngan’ Azizulhasni Awang

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tanpa Rawatan Awal Kita Mungkin Hampir ‘Kehil4ngan’ Azizulhasni Awang

Kuala Lumpur: Jika tidak menerima raw4tan awal mungkin arena sukan negara kehil4ngan permata yang menjadi satu-satunya harapan untuk menggenggam emas di Olimpik kelak.

Situasi berkenaan terjadi kepada Azizulhasni Awang selepas disahkan mengalami masalah jantvng hingga hampir menamatkan kariernya sebagai pelumba basikal negara baru-baru ini.

Malah, kehil4ngan ‘The Pocketman’ negara secara tiba-tiba senyap sejak awal Februari lalu akhirnya terjawab apabila sebenarnya dia berge lut dengan raw4tan penyakit jantvng itu sebelum melakukan pembed4han 21 April lalu.

Berkongsi pengalaman terbabit, Azizul berkata, dia mula berasa saklt di bahagian dada sejak menjalani latihan pada awal Februari lalu sebelum merujuk situasi berkenaan kepada pakar perunding jantvng kardiologi di Melbourne iaitu doktor Barveen Aisha Abu Baker bagi menjalani pemeriksaan dan ujian yang lebih teliti.

Katanya, hasil daripada siri ujian terbabit mendapati jan tvngnya mempunyai keadaaan yang dipanggil ‘anomalous aor tic ori gin of right coronary artery’ (AAORCA).

“Keadaan ini jarang ditemui dan pak4r bed4h di Australia memutuskan bahawa perlu menjalani pembed4 han pembe tulan (corrective surgery) kerana risi ko ‘sudden cardi ac ar rest’ (ser4 ngan jan tvng) yang tinggi.

“Selain itu, situasi berkenaan tidak boleh buat main kerana boleh terkena sera ngan jantvng kerana kebanyakan atlet lain yang terkena penyakit berkenaan mungkin sudah men1ng gal du n1a dan hanya menyedari selepas melakukan be dah si4sat,” katanya, dalam sidang me dia secara atas talian sebentar tadi.

Selain itu pemenang pingat perak Olimpik Tokyo itu berkata, dia terpaksa melakukan pembedahan segera memandangkan peny4kit berkenaan akan menyebabkan keadaannya bertambah p4 rah dan berisi ko tinggi terkena ser4 ngan jantvng.

Saya ada bertanya kepada pak4r perub4tan jika saya berhenti bersukan adakah peny4kit berkenaan akan berkurangan atau sembuh namun mereka menyatakan bahawa keadaan akan bertambah bvruk lagi.

“Selepas melakukan pembe dahan, keadaan saya memang lain kerana cepat penat dan ada satu ketika berasa terlalu letih dan tidur seharian,” katanya.

Awal tahun ini boleh dikatakan tempoh cukup mencabar buat Azizul selain disahkan mengh1dap masalah jantvng, dia juga kehil4ngan ayahnya Awang@Muda Embong, 73, men1ng gal dun1a akib4t str0k.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara (ISN) Ahmad Faedzal Md Ramli memaklumkan bahawa pembe dahan pembetulan itu iaitu ‘reimplan tation of the right coro nary ar tery’ dijalankan melalui teknik ‘minimally invasive sur gery via mini-sterno tomy’ yang bertujuan membantu mempercepatkan proses pemulihan Azizul.

“Kos pembe d4han beliau telah dibiayai melalui skim insu rans yang dicarum oleh pihak Majlis Sukan Negara (MSN).

“Azizul berehat di rumah beliau di Melbourne Australia di bawah pemantauan pasukan perub4tan. Pada masa yang sama, pasukan pakar perub4tan sukan ISN dan pakar kardiologi sukan Institut Jantvng Negara (IJN) sedang memperhalusi beberapa kriteria serta elemen penting dalam merangka program pemulihan Azizul yang turut meliputi sokongan perkhidmatan sains sukan,” katanya.

Komen Netizen:

Sumber: sv

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BicaraKini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*