B3kas Menteri P3rt4hanan N3gara, Tengku Ahmad Rithauddeen M3ninggaI Dunia.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

B3kas Menteri P3rt4hanan N3gara, Tengku Ahmad Rithauddeen M3ninggaI Dunia.

PETALING JAYA- Be kas Menteri Pertahanan, Tengku Tan Sri Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail diIa porkan mning gaI dunia di kediamannya di Jalan Duta, Kuala Lumpur akibat sak1t tua pada jam 8.43 malam semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau yang mewakili seluruh Keluarga Malaysia mengucapkan tkziah kepada keluarga Allahyrham dan mendoakan agar mereka sabar serta tabah menghadapi du gaan itu.

“Allahyrham bukan sahaja seorang tokoh yang berpengalaman luas dalam pentadbiran kerajaan tetapi juga veteran UMNO yang sangat dihormat.i.

“Dalam arena poli tik, Allahyrham yang dikenali sebagai Ku Deen pernah menjadi Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO dan juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO,” katanya di sini tadi.

Ismail Sabri berkata, pemerg1an Allahyrham yang berusia 94 tahun itu juga disifatkan sebagai satu kehiIangan besar buat negara.

Selain berkhidmat sebagai Menteri Perta.hanan dari 1987 hingga 1990, Allahyrham juga pernah dilantik sebagai Menteri Fungsi Khas untuk membantu Tun Abdul Razak di Kementerian Luar Negara (1973) sebelum menjadi Menteri Penerangan dan Fungsi Khas (1974).

Allahyrham kemudian menyandang jawatan Menteri Hal Ehwal Luar Negara (1975), Menteri Perdagangan dan Industri (1981) sebelum dilantik semula sebagai Menteri Luar Negara (1984) dan Menteri Penerangan (1986).

Sebelum itu, beliau pernah menjadi Timbalan Menteri Perta.hanan pada 1970 dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 1972.

Al fatihah.

Sumber: K ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*