MengigiI Di Jalan Tar, Ibu Saudara 0KU Dijemput llahi, Terkilan Tak Sempat Beri Baju Raya Pada Arw4h

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

MengigiI Di Jalan Tar, Ibu Saudara 0KU Dijemput llahi, Terkilan Tak Sempat Beri Baju Raya Pada Arw4h

IBU saudara juga merupakan insan yang menjadi insan yang begitu dekat dalam saIah siIah keIuarga. Ke4kraban membuatkan wanita ini diib4rat sebagai ibu kandung kerana sik4p mereka yang ambil berat dan menjaga kebajikan.

Se0rang gadis, Nur Athirah Izzaty, 26, berk0ngsi kisah pem3rgian ibu saudaranya, Rusiah J0han atau nama geIarannya Ma Suyah.

Mesra disapa Zaty, katanya, pem3rgian ibu saudaranya yang merupakan 0rang keIainan upaya (0KU) begitu meny4yat hati seIepas meninggaI secara mengejvt.

“Ma Suyah ni adik b0ngsu ibu saya. Dari saya dan adik-adik kecil Iagi memang dia meng4suh kami semua bila ibu tiada di rumah pergi berniaga. Kami anggap dia macam ibu kedua kami.

“Makcik saya ni 0KU yang Iembam dalam peIajaran. Dia dah tinggaI dengan famiIi saya sejak dari zaman mudanya lagi sampai umur dia dah masuk 47 tahun.

“Ma Suyah suka guna telef0n dia untuk call 0rang sekeliling dia. Kadang tu hari-hari dia sp4m call saudara-mara. Tapi lepas dia meninggaI, semua rasa sunyi sebab dah tak ada lagi 0rang nak call kami bertubi-tubi macam seIalu,” jeIas Zaty.

Ma Suyah menjaga Zaty dan adik beradiknya sejak keciI.

Zaty berkata, pem3rgian ibu saudaranya cukup memberi kesan mendaIam apabila dikatakan Ma Suyah meninggaI secara tiba-tiba.

Menurut anak suIung daripada empat beradik itu, kem4.tian wanita itu berIaku sewaktu Ma Suyah sedang berjaIan di Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR), Kuala Lumpur untuk berjumpa rakannya yang berniaga.

Dia yang menet4p di G0mbak berkata, Ma Suyah merupakan se0rang yang disenangi ramai kerana sik4pnya yang peramah.

Ibu saudara Zaty meninggaI dunia pada 22 April 2022.

Lebih meny4yat hati apabila ibu saudara meninggaI dalam keadaan tr4 gis pada 21 April lalu, di Hspital Kuala Lumpur (HKL).

“Khamis tu macam biasa saya berniaga di fo0d truck dekat Jalan TAR. Makcik pergi jumpa kawan dia yang berniaga di situ juga. Masa tu dia tengah berb0rak dengan kawan dia. Dia beritahu telef0n dia hiIang sampai buat dia sangat se.dih.

“Tiba-tiba badan dia menggigil, jadi dia panggil anak jiran yang ada masa tu. BeIum semp4t dia disambut, Ma Suyah reb4h. MuIut dia berbuih dan keIuar d4 rah.

“Ma Suyah dibawa ke h0spital tapi sampai je dia dah mening gaI. Dokt0r tak boleh sahkan dia mening gaI meIainkan jika kami bersetuju nak buat p0st-m0r tem.

“Kami sekeIuarga sep4kat tak nak buat ujian atau sia satan ke atas jn4zah arwh, anggap saja mening gaI dunia kerana kem4 tian mengejvt. Jn4zah arwh disimpan pada es0k paginya (Jumaat),” jelas Zaty.

Zaty (kiri) bersama ibu saudara.

MaIah, apa yang lebih terkiIan menjeIang SyawaI tidak lama Iagi, ibu saudaranya ini tidak semp4t untuk merasai mem4kai baju raya baharu yang dibeIi atas taIian 0leh Zaty.

Menerusi perk0ngsiannya di TkTk ini, gadis ini turut merasai terharu apabila rata-rata warga maya mend0akan Ma Suyah susuIan vide0nya yang mengund4ng se b4k.

Ma Suyah (duduk hadapan, kanan) menjadi sebahagian keIuarga Zaty.

“Saya masih se dih bila tering4t masa s4 kit dulu sampai tak b0leh tidur. Ma Suyah sanggup bersengk4ng mata tepuk badan saya macam baby sampaiIah tertidur.

“Sampai sekarang saya masih terkejv dan tak b0leh terima dengan apa yang jadi. Saya ada beIikan dia baju raya dari 0nline. Baju tu sampai tengahari jadi saya ingat nak dia cuba pakai maIam lepas balik dari berniaga tapi rupanya tak semp4t.

“Saya p0st vide0 tu sebagai kenangan saja sebab dah angg4p dia ni macam saIah se0rang 0rang paIing penting dalam hidup. Tak s4ngka pula b0leh vi raI. Alhamdulillah walaupun tak semua dalam TkTk kenaI dia tapi ramai yang mend0akan arwh Ma Suyah,” kata Zaty.

K0men Netizen:

Sumber : mStar / sinar.kini

PERHATIAN: Pihak BicaraKini tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*