“Indahnya Pemergianmu,” Bapa Usia 51 Tahun Men1nggaI Dvnia Ketika Solat Terawih Di Masjid, Anak-anak Dah Siap Beli Baju Raya Sedond0n.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

“Indahnya Pemergianmu,” Bapa Usia 51 Tahun Men1nggaI Dvnia Ketika Solat Terawih Di Masjid, Anak-anak Dah Siap Beli Baju Raya Sedond0n.

PEMERGlAN secara mengejvt lelaki berusia 51 tahun ini ternyata membawa kejut4n besar buat ahli keIuarganya.

Zamri Saad mening gaI dunia ketika menunaikan s0lat tarawih di Masjid Tunku Intan Safinaz, Kampung Lanai, BaIing, Kedah pada Sabtu.

Dia yang reb4h secara tiba-tiba disahkan mening gaI dunia di masjid itu.

Isterinya, R0hani Mohd Noor, 51, berkata, dia hanya mengetahui bahawa suaminya reb4h secara tiba-tiba selepas dimaklumkan abang iparnya.

“Kira-kira pada jam 10 malam, abang suami saya datang beritahu suami telah ja tuh dan peng s4n ketika s0lat.

“Saya terus meng4jak anak kedua, Nazirol, 20, ke masjid itu dan dia masuk dahulu ke dalam masjid sebelum keIuar semula dengan memberitahu bapanya sudah tiada,” katanya kepada pemberita pada Ahad.

Ibu kepada tujuh anak itu berkata, suaminya tidak menunjukkan sebarang perubahan kecuali anak-anak mula per4san bapa mereka agak pendi4m sejak akhir-akhir ini.

Katanya, dia tidak meny4ngka suaminya men1nggaI dunia ketika sedang s0lat tarawih di Masjid Tunku Intan Safinaz.

“Sepanjang Ramadan, inilah kali pertama suami saya terger4k hati berbuka puasa di masjid. Tidak s4ngka arwh akan dijemput Ilahi ketika sedang s0lat tar4wih di masjid itu.

“Sebelum itu, suami ada meng4jak saya untuk s0lat tar4wih di masjid itu, namun saya men0lak kerana mahu s0lat di surau berhampiran rumah kami,” katanya.

Ketika diminta berk0ngsi amaIan suaminya, Rohani memberitahu, arwh sentiasa bangun malam untuk menunaikan s0lat sunat tahajud dan s0lat sunat lain sehingga waktu bersahur sepanjang Ramadan setiap tahun.

“Suami dulu bekerja sebagai pemandu l0ri tetapi sudah tidak bekerja kerana bimbang tahap kesihatan memandangkan pernah dimasukkan ke H0spital Taiping, Perak akibat peny4kit j4n tung tiga tahun lepas.

Dia berkata, mereka sekeIuarga bagaimanapun reda dengan pem3rgian arwh.

“Anak-anak telah membeli baju raya warna sed0ndon untuk menyambut Hari Raya, namun arwh sudah pergi dahulu, ” katanya.

Penduduk kampung, Hashim Osman, 51, berkata, arwh Zamri reb4h ketika sedang s0lat pada rakaat ke-20 sebelum disahkan mening gaI dunia di masjid itu.

Hashim berkata, arwh memberitahu dia tidak b0leh makan kurma kambing ketika mereka berbuka puasa, namun ada meminta kebenaran untuk membawa balik sedikit Iauk itu untuk anak-anaknya.

Menurutnya, arwh juga ada meng4du s4kit dada pada jemaah lain pada sebelah petang sebelum kejdian.

“Ketika s0lat, arwh tiba-tiba reb4h dan kami terdengar bunyi dengkur4n yang agak kuat.

“Jemaah sempat mengh4biskan s0lat dan terus mendapatkan arwh yang ketika itu sedang n4zak dan kami semp4t mengajarnya mengucap syahadah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Po lis Daerah Baling, Superintendan Shamsudin Mamat mengesahkan kejdian tersebut.

Katanya, hasiI dapatan daripada waris, mgsa mening gaI dunia lebih kurang jam 10.10 malam semasa selesai memberi saIam pada rakaat ke 20 s0lat tarawih ketika berada di saf hadapan dan kedudukan berada di beIakang Imam.

“Mngsa disahkan mening gaI dunia 0leh pihak Klinik Parit Panjang di sini,” katanya.- Sinar Harian.

Salam takziah buat keluarga. Moga arwh ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman. Al-fatihah

SUMBER : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*