Warga Emas Meng3mis Untuk Beli Makanan Berbuka, Serta Baju Raya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Warga Emas Meng3mis Untuk Beli Makanan Berbuka, Serta Baju Raya

KOTA BHARU: Seorang lelaki warga emas yang ditahan pihak berkuasa ketika sedang meminta sedekah di Pasar Siti Khadijah, di sini hari ini memberi alasan melakukannya semata-mata mahu membeli makanan untuk berbuka.

Sambil mend4kwa dia baru sahaja dua hari terlibat dalam aktiviti itu, Che Muda Ismail, 77, yang merupakan orang ku rang upaya (0KV) berkata, dia juga meng3mis kerana mahu mengumpul wang untuk membeli baju raya.

“Saya tinggal di rumah anak saudara di Pulai Chondong, Machang. Sejak dua hari lalu, saya cu ri-cu ri keluar pada sebelah pagi dengan menaiki teksi untuk menge mis di Kota Bharu dan pulang pada sebelah petang.

“Keluarga anak saudara tidak tahu saya jadi pengemis. Saya terpaksa buat kerja begini kerana tidak mahu menyusahkan mereka sekeluarga,” katanya ketika ditemui pemberi ta hari ini.

Che Muda antara 10 penge mis yang dita han dalam Op Bersepadu Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bersama p01is, Jabatan Imigresen dan Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) di sini.

Kata Che Muda, dia pernah kahwin dan ce rai sebanyak sembilan kali namun tiada anak dan tiga tahun lalu, dia ca cat aki bat terbabit dalam kemala ngan sebelum menerima pampasan sebanyak RM100,000.

Bagaimanapun d4kwa lelaki itu, selepas duit pampasan tersebut habis dibelanjakan tahun lepas, isterinya yang kesembilan telah lari sehingga dia terpaksa menumpang di rumah anak saudara sehingga sekarang.

Sementara itu, Penolong Pengarah Kanan Bahagian Penguatkuasaan JKM Kelantan, Mohamad Md. Nor berkata, semakan mendapati Che Muda menerima bantuan bulanan sebanyak RM400 sejak tiga bulan lalu.

Kata Mohamad, berdasarkan rekod, hampir 80 peratus penge mis dan peminta sede kah yang pernah dita han di negeri ini terdiri daripada mereka yang sudah menerima bantuan bulanan yang disalurkan JKM.

“Antara alasan digunakan mereka, untuk mencari wang lebih selain ada masalah kesihatan untuk bekerja,” katanya.

Sumber: UTUSAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*