“Abah.. Abah..” Jer1tan Terakhir Anak Undang PiIu Bapa, Tak Smpat Pakai Baju Raya.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

“Abah.. Abah..” Jer1tan Terakhir Anak Undang PiIu Bapa, Tak Smpat Pakai Baju Raya.

PARlT – Abah… abah. Itu jer1tan terakhir dapat didengar seorang lelaki dalam lnsden kebaka ran sebuah rumah kedai yang meng0r bankan dua anaknya di Bandar Seri Iskandar di sini pada Khamis.

Kejadian sekitar jam 4.30 pagi itu meng0r bankan Muhammad Fahmi Mohd Fazlan Nizam, 6, dan adiknya, Nur Fahmia berusia enam bulan selepas terperngkap dalam sebuah bilik di rumah kedai terbabit.

Ketika kejadian, dua beradik terbabit sedang nyenyak tidur di bilik hadapan tingkat 2 bangunan, sementara ibu bapanya sedang bersahur di tingkat bawah.

Bapa mgsa, Mohd Fazlan Nizam Mohamed Hamidi, 37, berkata, sebaik menyedari keba ka.ran berlaku, dia segera naik ke tingkat atas untuk menyela matkan dua anaknya itu.

Bagaimanapun katanya, usaha itu gagaI kerana keadaan 4sap terlalu tebal memenuhi ruang bangunan itu.

“Waktu saya naik tangga, saya dengar jer1tan anak sulung saya memanggil abah abah beberapa kali. Saya menyahut dengan harapan dia dapat bertahan sementara saya cuba membawa mereka keluar.

“Tetapi tak Iama jer1tan itu hiIang, saya cuba masuk, tetapi tak berdaya kerana ssak nfas, tiga kali saya usaha, namun tldak juga berjaya.

“Beberapa orang juga cuba membantu memnjat papan tanda dan meme cahkan cermin hadapan kedai dengan harapan dapat masuk ke bilik, namun tetap juga gagaI menyebabkan kami pasrah dan hanya mampu menunggu bantuan daripada pihak bomba,” katanya ketika ditemui di Unit F0 ren sik Hspital Changkat Melintang di sini pada Khamis.

Dia yang mengusahakan restoran masakan tomyam bersama isteri, Mimi Doleng, 28, di tingkat bawah rumah kedai itu telah mendiami bilik berkenaan sejak hampir setahun lalu.

Dua lagi bilik di tingkat sama dijadikan penempatan lima pekerjanya.

“Mereka berdua baru sahaja masuk tidur selepas p3 nat bermain di kawasan kedai ini. Selepas tidurkan mereka, saya dan isteri turun untuk membantu pekerja mengemas meja dan kerusi.

“Tak sangka itulah kali terakhir kami dapat tatap dan tidurkan mereka,” katanya piIu.

Mohd Fazlan Nizam berkata, beberapa hari sebelum kejadian, anak sulungnya yang mesra dipanggil ‘Abe’ mere ngek mengatakan mahu balik, tetapi tidak menyatakan mahu balik ke mana.

“Selepas kejadian ini, barulah saya dapat tahu, erti balik itu mahu balik ke mana. Walaupun sdih kehiIangan kedua-dua anak sekali gus, tetapi kami reda dan menerima ujian yang diberikan tuhan,” katanya yang turut memaklumkan persiapan baju raya dua beradik itu telah pun siap.

Jna zah dua beradik berkenaan akan dikebu mikan dalam satu Iiang Iahad di tanah perku buran Jalan Kampung Bali, Tronoh pada Khamis.

Datuk mgsa, Mohamed Hamidi Mohd Alias, 60, berkata, kali terakhir dapat bertemu dengan dua cucunya itu pada 1 Ramadan lepas.

Dia yang baru pulang mengerjakan ibadah umrah sempat membelikan sepasang jubah dan abaya serta perhiasan gelang untuk dua cucunya itu untuk dipakai pada hari raya pertama.

“Bila ditunjukkan jubah, cucu lelaki saya tu suka sangat dan tak sabar nak pakai, sebab ini kali pertama dia beraya dengan jubah,” katanya.

Dalam kejadian itu, dua beradik berkenaan berjaya dikeluarkan ang gota bomba dan pemeriksaan mendapati tlaada sebarang kesan keba ka.ran nyata pada tbuh badan.

Mngsa bagaimanapun disahkan mninggaI dunia oleh pegawai perubatan ketika dibawa ke Hspital Changkat Melintang bagi tujuan pemeriksaan lanjut.

Salam tkziah al fatihah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*