Jika Diikutkan Jun Ini Berakhirnya H4yat Saya..” – Roslan Aziz Tabah Diuji Knser D4rah.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Jika Diikutkan Jun Ini Berakhirnya H4yat Saya..” – Roslan Aziz Tabah Diuji Knser D4rah.

KUALA LUMPUR: Roslan Aziz hari ini bu kan lagi Roslan Aziz yang kita semua kenal semasa era kemasyhuran muzik Melayu sekitar awal 1990-an.

Pada usia 60 tahun, individu yang pernah mence tus revolusi muzik tanah air itu diuji dengan knser Iimfoma atau knser drah.

Dalam tempoh yang sangat singkat, brah itu telah melepasi ta hap empat – sesuatu yang tldak pernah terIintas akan berlaku padanya.

Asalnya, pada 1 November 2021, penggubah, jurutera muzik dan penerbit album tersohor negara itu menga.du saklt perut yang agak berat sehingga memksanya berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rwatan.

Melihat keadaannya yang tldak bermaya, Roslan dicadangkan untuk menjalani pemeriksaan menyeluruh termasuk uj1an drah dan pemeriksaan pengimejan res0nans magnet1c (MRl).

Cadangan-cadangan rwatan susulan yang dicadangkan oleh doktor itu sedikit sebanyak membuatkan banyak tnda tanya bermain di kotak fikirannya.

Dalam masa sama, Roslan sangat positif dan sentiasa mengingatkan dirinya bahawa dia harus menerima apa sahaja kemungkinan dengan tabah dan reda.

“Sudah tentu mula-mula saya amat bersdih apabila doktor mengesahkan saya menghldap knser tetapi saya sangat bersyukur walau didiagn0s knser, keadaan saya tidaklah begitu truk.

“Saya sedar bahawa hidup yang akan saya lalui sangat singkat kerana penghujung knser itu adalah ma tl,” kata Roslan berkongsi cerita keadaannya kepada Ast ro AWA NI dalam pertemuan di kediamannya di
Kampung Datuk Keramat di sini, baru-baru ini.

Kunjungan krew As tro AWA NI adalah untuk menziarahinya selepas menerima khabar beliau sedang melalui fasa yang su kar akibat kn ser.

Memahami hasrat kami, Roslan membuka pintu rumahnya kepada saya bersama-sama rakan sekerja, Hafidah Samat, Madiha Abdullah serta jurukamera Airul untuk memberi peluang kepada kami menda sari ujian yang sedang dilaluinya.

Sebelum ini juga, ramai kenalan Roslan dalam kalangan penggiat industri turut melawat dan memberi sokongan kepadanya.

Antaranya ialah pelakon, penerbit dan pengarah Puan Sri Tiara Jacquelina, pelakon Ida Nerina, pengurus acara, Dharanee serta rakan-rakan pemuzik yang pernah bekerjasama dengan Roslan.

Kehadiran rakan-rakan dan kenalan kata Roslan, amat-amat dihargai kerana mengingatkan dirinya bahawa beliau masih dihargai dan disayangi.

“HiIang rasa saklt bila kawan-kawan datang ke rumah untuk ziarah saya dan berborak. Saya amat hargai kehadiran mereka,” Roslan merakam penghargaan buat mereka yang hadir memberi sokongan moral kepadanya.

Tldak seperti orang yang sedang saklt apa lagi pengldap knser tahap empat, Roslan sangat ceria, ramah bercerita dan sesekali bercanda.

Secara zahirnya, penggerak label Roslan Aziz Production (RAP) yang pernah menaungi barisan artis Gred A seperti Datuk Sheila Majid dan Datuk Zainal Abidin serta lain-lain pada awal 1990-an itu, tldak nampak sedang ‘berpe.rang’ dengan knser.

Realitinya, beliau terpksa mena han saklt dan harus melalui pr0ses rwatan yang benar-benar menca bar termasuk secekak uba.t yang perlu dimakan setiap hari selain rwatan kem0terapi yang b.ukan mudah untuk dilalui.

Beliau juga sudah sering keluar masuk hspital bagi mendapatkan siri rwatan. Namun, di sebalik kesuk.aran-kesuka ran itu, Roslan mengagumi kebesaran Allah menghadirkan hikmah yang besar.

“Saya bersyukur sebab ada keluarga dan kawan-kawan yang baik, yang betul-betul ambil berat pasal saya “Kn ser juga menyedarkan saya bahawa dalam dunia ini, kita tldak boleh berseorangan.. keluarga dan kawan sangat penting.

“Saya sangat bersyukur kerana ada semua itu termasuk ayah yang berusia 83 tahun juga masih ada dan kami tinggaI di rumah yang sama.. inilah hikmah yang saya tldak sedar ada di depan mata,” rancak Roslan bercerita.

Bahkan, Roslan sepanjang perbualan itu juga bercerita penuh gembira mengenai empat cahaya matanya, Wan Nur Khaleda, Megat Abdul Majid Aziz, Megat Ali Aziz dan Megat Zayn Hamza Aziz.

“Mereka adalah pelengkap kehidupan dan kebahagiaan saya,” katanya.

Tnpa berselindung, Roslan juga terbuka membicarakan soal kemat1an yang diakui beliau semakin dekat dengan setiap seorang daripada kita.

Apa lagi berita kemat1an seorang demi seorang penggiat seni yang sampai ke telinga menyebabkan Roslan sudah bersedia untuk dijmput pulang oleh Yang Maha Esa.

“Saya diberitahu oleh dktor hanya ada masa sehingga enam bulan untuk hidup. Kalau dibuat kira-kira Jun ini hyat saya berakhir.

“Sepanjang hidup, apa yang saya kehendaki semuanya sudah saya lalui dan lakukan. “Saya tahu saya akan mat1, jadi saya kena buat persiapan. Tlada apa-apa yang perlu ditngisi lagi, cuma saya akan tldak akan berjumpa dengan isteri saya lagi, begitu juga dengan anak-anak,” kata Roslan sambil merenung wajah isterinya, Sopphilea Hamid yang setia menemaninya sepanjang wawancara itu berlangsung.

Dalam wawancara itu, Roslan tldak Iekang menyatakan rasa terima kasih secara terbuka kepada wanita itu kerana setia mendampinginya di masa dia diuj1 dengan kesak1tan.

Kata Roslan, Sopphilea sudah terlalu banyak berk0rb4n buatnya terutama pada saat-saat su.kar seperti ini.

“Saya tidak tahu apa akan jadi pada saya sekiranya Sopphilea tldak ada. Kami buk.an sekadar suami isteri, bahkan, kami juga sahabat karib.

“Dia satu-satunya kawan paling rapat dalam hidup saya. Kami tldak pernah berja.uhan sejak kami berkahwin 23 lalu. Terima kasih saya pada Sopphilea,” ungkap Roslan.

Sopphile yang tenang mendengar di sisi suaminya itu dilihat tldak mampu menymbunyikan rasa sbak sambil menye.ka air ma.ta.

Sumber: ast ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*