Pelajar Ini Terima Anugerah, Yatim Piatu Dan Kerja Sebagai Guard Pada Usia 14 Tahun.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Pelajar Ini Terima Anugerah, Yatim Piatu Dan Kerja Sebagai Guard Pada Usia 14 Tahun.

Setiap kehidupan insan di dunia ini sudah pasti bakal diuji. Pelangi tidak selalunya muncul dan langit tidak selalunya cerah. Roda yang berputar, mengajar kita erti kehidupan yang tidak sentiasa berada di atas dan tidak selamanya berada di bawah.

Begitu juga dengan kehidupan seorang pelajar yang digelar sebagai Adik An. Seawal 5 tahun sudah menjadi anak yatim, sebelum bertukar menjadi yatim piatu pada usia 14 tahun. Kecekalan dan ketabahan beliau menem puhi dugaan hidup pada usia yang sangat muda wajar dijadikan contoh buat panduan kita semua.

YATIM PIATU & KERJA SEBAGAI GUARD PADA USIA 14 TAHUN, PELAJAR INI TERIMA ANUGERAH

PERJALANAN KISAH HIDUP ANAK YATIM PIATU BERNAMA MOHD FARHAN ROSLEE

ANUGERAH KHAS PENOLONG KANAN

Mohd Farhan Roslee – 16 Tahun SMK Sg. Layar Sg. Petani, Kedah.

Jiwanya kosong, sekosong-kosongnya. Kehilangan ayah pada usia 5 tahun telah merubah jalan hidupnya. Emak yang berniaga kuih dan nasi lemak kecil-kecilan akhirnya jatuh s4kit. Memaksa dia berhenti sekolah ketika darjah enam.

Di saat rakan-rakan sebaya sedang menikmati keindahan alam remaja di bangku sekolah, dia sudah bersengkang mata dan menyarung seragam sebagai pengawal keselamatan di KTM Sg. Petani selama lebih setahun dengan gaji RM40 sehari.

Dia menyara kehidupan. Emak yang dise r4ng str0 .ke tidak mampu lagi bekerja seperti dulu kerana selalu saja tidak sihat.

Suatu hari dia dikejarkan ke hospital akib4t apen diks dan doktor memu tuskan dia harus menjalani pembe da han kece masan. Di masa yang sama, emaknya dimasukkan ke wad kerana mas4lah kesihatan yang makin merun cing. Emak di wad tingkat atas dan dia pula di wad tingkat bawah. Bangunan yg sama.

TANPA DIDUGA SYURGA YANG DISAYANGI TELAH PERGI TANPA DIRINYA DI SISI

4 hari di wad, akhirnya emak pergi mengadap Illahi. Dalam usianya 14 tahun, dia, abang, kakak dan adik perempuannya pun ternobat yatim piatu.

Lebih menyayat hati, saat emak menghem buskan nafas terakhir dia tiada di sisi kerana tidak sedarkan diri aki bat pembe dahan kali kedua. Bahkan dia bukan saja tidak sempat menyaksikan perjalanan terakhir emak ke li4ng lah4d, memberikan kucu pan terakhir utk emak pun tidak sempat kerana dia masih belum sedar.

Sebaik dia sedar dan dimaklumkan emak telah pergi, hanya Allah saja yang tahu betapa p1lu dan han curnya hati. Sejak itu, saban malam dia men4ngis di wad. Menangis kese dih4n mengenangkan emak yang telah pergi dan men4ngis menanggung kes4 kitan aki b4t pembe dah4n.

Dia dirujuk kepada Kak Pah. Kak Pah menziarahi dia di wad. Menceritakan pada dia tentang kehidupan di rumah anak yatim. Hanya satu soalannya …

” Kalau saya duduk rumah anak yatim, bolehkah saya sekolah semula? Saya nak sekolah …. “

SUDAH JATUH DIT1MPA TANGGA…

Keluar wad, kakaknya menghubungi Kak Pah. Memaklumkan rumah mereka berteduh sebelum ini sudah dilelong bank. Kakak, abang dan adik perempuannya memilih untuk tinggal bersama saudara-mara tetapi dia enggan meninggalkan rumah pusa ka itu kerana terlalu sedih mengenangkan kenangan ar wah emak.

Kak Pah menghubungi dia tapi dia memberikan alasan meminta masa barang seketika sehinggalah satu hari Kak Pah mendapat mesej yang sangat pe lik dari dia. Penuh kesedihan dan kekecew4an. Kak Pah dan staff rumah anak ya tim bergegas ke rumahnya.

MERINDUI EMAK YANG TIADA PENGHUJUNGNYA

Sungguh h1ba melihat keadaan dia yang sudah terbaring di tilam usang selama seminggu dalam keadaan s4kit aki b4t kesan pembe dahan. Tanpa makan minum yang sempurna. Mengharapkan ehsan seorang kawan semata yang tinggal di kawasan itu.

Rumah yang sudah dipotong bekalan air dan letrik itu sudah tidak layak dihuni kerana ko tor dan semak. Kata jirannya, mereka juga tidak tahu dia ada di dalam rumah itu yang kelihatan sunyi sepi. Dia dipapah keluar dari rumah itu sehelai sepinggang dalam deraian air mata.

DIKALUNG ANUGERAH KHAS ATAS JATI DIRI YANG TINGGI, TAHNIAH DIK AN!

Hari ini dia menerima Anugerah Khas dari pihak sekolah atas tingkah-lakunya terpuji dan jati dirinya yang berusaha untuk bangkit semula walau telah dua tahun terkandas dalam persekolahan.

Anugerah ini bukan saja sungguh bermakna buat dia, bahkan buat kami semua warga rumah anak yatim yang selama ini tidak jemu memberikan dia dorongon dan harapan.

Sama-samalah kita doakan, semoga Dik An akan menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

Credit to Natipah Abu

Sumber: Instagram Zayan/ Natipah Abu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*