‘Mulianya Pmergianmu’ Suami S3mpat M4sak Juadah B3rbuka Untvk Asnaf S3belum Men1ngg4I.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

‘Mulianya Pmergianmu’ Suami S3mpat M4sak Juadah B3rbuka Untvk Asnaf S3belum Men1ngg4I.

KOTA BHARU: Seorang aktivis kebajikan terkenal di negeri ini smpat memasak juadah berbuka puasa kepada 1,000 asnaf beberapa jam sebelum menghmbuskan nfas terakhirnya di sini pada pagi Jumaat.

Pengasas Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan, Meor Shamshir Meor Zulkefli Auni, 44, mning gaI dunia di Hspital Universiti Sains Malaysia (HUSM) akibat kompIi kasi jntung pada jam 2.30 pagi.

Isteri arwh, Zurawati Zulkifli, 44, berkata, suaminya menga. du saklt da da kira-kira pada jam 12 tengah malam dan tldak dapat tidur.

“Pada siang hari Khamis tu elok saja dan siap dengan memasak sekawah ayam paprik untuk diagihkan kepada 1,000 asnaf di rumah Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan di Padang Bongor.

“Selepas balik daripada mesyuarat pada malam tadi, smpat lagi tulis menu memasak untuk 1,000 asnaf berbuka pada hari ini sebelum menga du saklt da da dan ssak nfas ketika hendak tidur,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkburan Tok Lembek di sini pada Jumaat.

Dia berkata, suaminya dibawa ke HUSM oleh anak sulung mereka selepas menga du sa klt d4 da dan ss4k nfas.

Katanya, sepanjang perjalanan, suaminya tidak berhnti-hnti mengucap dua kalimah syahadah.

“Apabila tiba di HUSM dia masih boleh berjalan sendiri untuk naik ke katil hspital sebelum pemeriksaan dilakukan dan mendapati bacaan jn tung mulai menurun.

“Pada waktu itu, dktor pula memintanya supaya mengucap dua kalimah syahadah dan selepas mengucap terus dia ‘prgi’.

“Beberapa hari sebelum ini, kerap dia menyebut soal kemat1an dan seperti memberitahu ajaInya sudah dekat. Dia pergi dengan mudah pada hari ini,” katanya.

Zurawati berkata, mereka sekeluarga reda malahan dengan senang hati ‘meIepaskan’ arwh yang mninggaI dunia pada bulan baik iaitu 13 Ramadan serta pada hari Jumaat.

Katanya, arwh selalu berpesan supaya meneruskan Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan walaupun dia sudah tlada. “Juadah untuk asnaf memang dia yang masak daripada awal Ramadan dulu.

“Saya akan teruskan amanah arwh untuk melakukan kerja-kerja kebajikan di kelab yang sudah tujuh tahun ditbuhkan ini.
“Sebelum ini setiap tahun 2,000 asnaf diberikan makanan percuma namun tahun ini dikurangkan 1,000 kerana harga barang yang tinggi,” katanya.

Jnzah Allahyrham Meor Shamshir disembahyangkan di Masjid Padang Bongor di sini dengan kehadiran lebih 5,000 orang bagi memberi pengh0rmatan terakhir kepada arwh.

Allahyrham adalah seorang jurutera yang bergiat aktif dalam banyak kerja kebajikan dan pernah menerima anugerah Tokoh Kebajikan Cakna Asnaf Miskin pada Hari Kebajikan Negeri Kelantan tahun 2020.

Pemerg1an arwh mninggaIkan dua isteri dan enam anak berusia antara dua tahun sehingga 19 tahun.

Sumber: a5tr0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*