“Projek Jet1 Kayu RM50,000” JKR Sarawak Perjelaskan Kenapa Kos Pembvatan Tinggi

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

“Projek Jet1 Kayu RM50,000” JKR Sarawak Perjelaskan Kenapa Kos Pembvatan Tinggi

Projek jeti kayu sepanjang 15 meter dan berukuran satu meter lebar di Kampung Mutap, Bekenu di Sawarak yang menelan kos hingga RM50,000 adalah kerana dibuat daripada kayu bel1an.

Pende d4han tersebut diumumkan Jabatan Kerja Raya (JKR) Sarawak menerusi satu kenyataan pada semalam, berikutan ia tu lar di me dia sosi4l berkenaan harganya yang didakw4 agak ‘tinggi’.

“Tular kenyataan projek yang telah siap itu tidak wajar dengan kos bajet RM50,000.00. Anggaran kos kami adalah berdasarkan Jadual Kadar (SOR) JKR Sarawak tahun 2020 dengan kadar RM9,000.00 semeter kiub bagi kayu belian yang lebih rendah daripada harga pasaran semasa.

“Kami juga mengambil kira keadaan laluan jalan (jalan ladang) ke Kampung Mutap, log1stik dan keselam4tan (kawasan yang dipenuhi buaya).

“Dalam bajet RM50,000.00, kami berjaya mereka bentuk jeti sehingga 15 meter panjang dengan dua anak tangga,” maklum kenyataan tersebut semalam.

Difahamkan, projek jeti kayu dengan kos RM50,000 yang diperuntukkan tersebut adalah merupakan sal4h satu inisiatif kerajaan di bawah Program Transformasi Luar Bandar (RTP).

Sementara itu, menurut AWANI, ketua kampung sudah dimaklumkan oleh JKR Sarawak mengenai projek tersebut yang telah siap pada 6 April lalu, malah turut bersetuju dengan bahan binaan serta reka bentuknya.

“Reka bentuk yang diminta oleh ketua kampung sewaktu perbincangan ketika lawatan tapak adalah jeti sepanjang 30 meter dan dilengkapi dengan pondok kayu.

“Pegawai kami memaklumkan bahawa permintaan itu tidak dapat dilakukan atas faktor bajet yang terhad (RM50,000.00), lalu ketua kampung bersetuju dengan cadangan mengikut bajet yang diperuntukkan,” katanya, lapor Awani.

Sumber: FB JKR Sarawak, AWANI

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*