Sempat Ajar Syahadah Kepada Mngsa KemaIangan Sungai lkan ‘Walau Tak Kenal Saya Cuba Bantu..’ 

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Sempat Ajar Syahadah Kepada Mngsa KemaIangan Sungai lkan ‘Walau Tak Kenal Saya Cuba Bantu..’

Seorang pengguna jalan raya sempat membisikkan kalimah syahadah di telinga seorang daripada empat mngsa kemaIangan dalam nhas yang membabitkan empat kenderaan di Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu dekat Kampung Lingai, di sini pada petang Isnin.

Ahmad Faizol Mohd Yusop, 36, berkata, kemaIangan berlaku ketika dia dalam perjalanan pulang dari menghantar anaknya di asrama di Kampung Basung, Hulu Terengganu.

“Secara kebetulan saya melalui jalan yang sama tidak lama selepas insden itu berlaku. Selepas parkir kenderaan di bahu jalan, saya nampak ada tiga mngsa telah mennggaI dunia manakala seorang lagi mngsa prah dan terbaring di atas jalan.

“Walaupun tidak kenal siapa mngsa, saya cuba dekati dan nampak dia masih bernafas. Saya pun segera bisikkan dua kalimah syahadah pada telinganya,” katanya ketika dihubungi, di sini, pada Selasa.

Jelas Ahmad Faizol, sebaik ambulans dan anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) tiba di lokasi berkenaan, dia segera beredar bagi memberi laluan kepada pasukan keselamatan itu untuk memeriksa keadaan mngsa.

“Saya tidak tahu macam mana keadaan mngsa selepas itu. Saya hanya dapat tahu kesemua mngsa kemaIangan yang menaiki van telah meninggaI dunia.

“Saya turut berduka dengan apa yang berlaku. Takziah buat seluruh ahli keluarga. Semoga urusan mereka semua berjalan lancar,” katanya.

Ahmad Faizol (kiri) membisikkan dua kalimah syahadah di telinga mngsa yang ketika itu prah selepas terlibat kemaIangan di di Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu dekat Kampung Lingai, di sini pada petang Isnin.

Tragedi yang berlaku pada dua Ramadan itu meng0rbankan empat juruteknik pendingin udara iaitu Muhammad Saufi Jusoh, 34, Syed Mohd Shukri Tuan Yahya, 36, Mohd Sahlan Mat Saat, 37 dan Kairol Arman Kamrudin, 38. – Sumber dipetik dari DB, Sinar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*