Temui Helang Harpy, Helang Terbesar di Dunia

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Temui Helang Harpy, Helang Terbesar di Dunia

Dengan wajah ekspresif, kolar bulu, tona hitam dan kelabu, tidak dapat dinafikan bahawa helang harpy adalah makh luk yang sangat menarik. Namun apa yang sangat mengagumkan adalah ketinggian dan lebar sayapnya.

Burung pem4ngsa berkuasa ini boleh mencapai ketinggian sehingga 3 kaki 5 inci, dengan lebar sayap keseluruhan sehingga 7 kaki 4 inci. Makhluk besar ini telah meyakinkan ramai orang bahawa apa yang mereka lihat dalam foto itu bukanlah haiwan, sebaliknya, manusia yang berpakaian kostum.

Saiznya yang luar biasa dan penampilannya yang unik telah menjadikan Harpy Eagle cukup popular di laman sosial. Secara umum helang botak betina mempunyai purata berat sehingga 12 paun, manakala Harpy Eagle betina mempunyai berat antara 13 hingga 20 paun.

Memandangkan helang betina sentiasa lebih kekar daripada rakan sejawatnya, perlu diperhatikan bahawa seekor Harpy Eagle jantan akan mempunyai berat antara 9 hingga 13 paun. Burung-burung yang jarang ditemui ini tinggal di kanopi atas hutan hujan tanah rendah tropika dari Mexico ke Brazil dan utara Argentina. Jika rupa goth Harpy Eagle tidak cukup men4kutkan, perhatikan c4karnya yang kuat.

C4kar belakang sebenarnya lebih besar daripada ku.ku beru4ng grizzly dan berukuran 5 inci panjang. Dengan kuasa sedemikian, tidaklah mengejutkan bahawa Harpy Eagle berada di puncak rantai makanannya.

Sloth dan monyet adalah makanan kegemaran untuk helang ini. Dengan mengekalkan tenaga mereka, mereka mempunyai lebih daripada cukup kekuatan untuk mengambil haiwan kecil dengan berat sehingga 17 paun. Pembu ru senyap, mereka tidak banyak bersuara, helang ini akan duduk berjam-jam di hujung, hanya menunggu hidangan untuk berjalan.

Mampu terbang sehingga 50 batu sejam, tiada masalah bagi mereka untuk turun dan mer4mpas makanan mereka. Mal4ngnya, Harpy Eagles menjadi tapak yang jarang ditemui di seluruh Amerika Latin kerana penebangan hutan hujan mengurangkan habitat mereka.

Sumber: K1ngd0mstv, htts://theinfo.me

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*