Nak Elak Sakit Badan Dan Lenguh Ketika Memandu Boleh Cuba Tip Mudah Ni

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Nak Elak Sakit Badan Dan Lenguh Ketika Memandu Boleh Cuba Tip Mudah Ni

Biasanya kalau kita ingin ke mana-mana kalau tidak menggunakan pengangkutan awam, sudah pasti kita akan memandu sendiri. Ia lebih memudahkan, kerana kita dapat merancang perjalanan mengikut masa kita sendiri.

Dalam perjalanan yang jauh pula, ia pasti mengambil masa yang lama untuk tiba ke destinasi, dan disebabkan itu, badan akan mula lenguh-lenguh, dan lengan atau tangan juga akan berasa begitu juga, kerana terlalu lama memegang stereng.

Kalau macam tu, ada ke cara yang boleh dilakukan, untuk kurangkan rasa sengal-sengal atau lenguh, lebih-lebih lagi dekat lengan?

Tip Mudah Elakkan Sakit Badan Dan Lenguh Ketika Memandu

Ada beberapa cara yang boleh dilakukan, jom kita baca untuk ketahui lebih lanjut.

1. Regangan

Buat regangan sebelum mulakan perjalanan, atau sewaktu berhenti rehat. Dengan membuat regangan ia boleh membantu meningkatkan peredaran da rah dan badan terasa lebih fleksibel. Anda perlu regangkan bahagian belakang badan juga lengan, kerana sakit belakang, boleh sebabkan lengan sakit.

Anda boleh cuba cara ini untuk buat regangan:

Regangkan jari, dan depakan tangan ke hadapan selama 10 saat. Rileks sebentar, dan bengkok jari pada sendi, biarkan selama 10 saat, dan ulang pergerakan yang sama.

Temukan kedua-dua tapak tangan, dengan keadaan siku ke atas. Gerakkan tangan ke bawah, dan biar selama 10 saat. Kemudian kembali pada posisi awal, dengan tapak tangan masih bersentuhan, gerakkan jari ke kiri dan kanan.

Depakan tangan ke luar, dan buat pusingan, ke depan juga ke belakang.

Semasa berdiri, tunduk, dan cuba capai ibu jari kaki anda, untuk regangkan belakang badan. Kira sehingga sepuluh, bengkokkan lutut jika perlu.

2. Pegang stereng dengan betul

Dengan keadaan tangan yang rileks, pegang stereng kereta. Pastikan genggaman tidak terlalu kuat, dan ubah cara genggaman dari semasa ke semasa.

Gerakkan jari, untuk elakkan dari kekejangan. Lengan anda sepatutnya dalam keadaan rileks, dengan dibengkokkan sedikit. Elakkan dari menggenggam dengan terlalu kemas pada stereng, atau dengan keadaan lengan yang lurus.

3. Biar tangan berehat seketika

Setiap 15 – 20 minit perjalanan yang jauh, berikan tangan anda berehat seketika. Memang benar, adalah baik anda memegang stereng kereta dengan kedua-dua belah tangan sepanjang masa.

Tapi, dalam perjalanan jauh, dan dalam keadaan yang selamat, rehatkan sebentar sebelah tangan anda selama 30 saat. Biarkan ianya rehat di atas peha anda, dan buat perkara yang sama pada tangan yang lain.

Dalam keadaan jalan yang tidak sibuk, ia adalah peluang yang baik untuk rehatkan tangan anda selama 30 saat, tapi jika terlalu banyak kenderaan, anda harus pastikan kedua-dua tangan pada stereng kereta.

4. Tidak capai benda lain

Jangan cuba mencapai sesuatu dalam jarak yang jauh dari kedudukan anda, ia bukan sahaja memba hayakan, tetapi akan menyebabkan lengan anda sakit. Berhenti sebentar ke tepi, jika anda perlu mengambil sesuatu.

5. Berehat sebentar

Jika menempuh perjalanan jauh, pastikan anda berehat, jika boleh setiap sejam, atau di hentian yang ada. Beri badan anda rehat, paling kurang 30 minit, jadi anda ada masa untuk rehat. Sewaktu waktu rehat itu, regangkan lengan, tangan, belakang, dan berjalan buat beberapa ketika.

6. Duduk dengan selesa

Betulkan tempat duduk, dan stereng kereta. Jarak anda dengan stereng adalah di antara 10 ke 12 inci (25 ke 30 cm) dari dada. Betulkan kedudukan, supaya belakang badan boleh bersandar sepenuhnya pada kerusi, dan ‘headrest’. Kerusi anda dicondongkan pada, 100 ke 110 darjah.

7. Gunakan ‘strap cushion’

Tali pinggang keselamatan boleh menyebabkan bahu anda tidak selesa. Cari ‘kusyen’ untuk tali pinggang keselamatan, supaya dapat membuatkan anda lebih selesa.

8. Periksa minyak ‘power steering’

Ini untuk memastikan ianya berfungsi dengan baik, supaya anda tidak terlalu bersusah payah memusingkan stereng, kerana ia boleh jadi punca lengan atau bahu anda sakit.

Ini sedikit sebanyak apa yang anda boleh lakukan, dalam memastikan anda dapat memandu dengan selesa tanpa mengalami masalah sakit atau lenguh-lenguh pada lengan, juga belakang badan. Pandu dengan selesa, juga selamat.

Sumber: wikiHow

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*