Minum Lemon Dengan Air Panas Ini 6 Rahsia Kecantikan Yang Anda Perlu Tahu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Minum Lemon Dengan Air Panas Ini 6 Rahsia Kecantikan Yang Anda Perlu Tahu

Semua tahu kan buah lemon ni banyak kebaikan untuk kesihatan dan kecantikan seseorang. Serius! Anda boleh minum air suam yang dah bercampur dengan perahan buah lemon lepas bangun tidur. Amalan kecantikan ni memang berkesan. Kalau tak percaya, boleh cuba sendiri. Jom baca antara kebaikan amalkan minuman nis etiap pagi untuk kecantikan dan kesihatan.

1. Menyokong dan meningkatkan sistem imunisasi

Lemon tinggi dengan kandungan Vitamin C dan kalium. Kandungan Vitamin C yang tinggi berguna untuk mela wan sele sema. Kalium pula merang sang otak, fungsi sa raf dan membantu mengawal tekanan da rah.

2. Mengimbangkan pH badan

Percaya atau tidak, lemon adalah makanan yang amat beralkali. Ya, mereka adalah bera sid dengan sifat yang tersendiri, tetapi di dalam badan kita ianya bersifat alkali (a sid sit rik tidak mewujudkan keasidan dalam badan apabila dimetabolismekan). Untuk pengetahuan anda, pH badan yang beralkali merupakan kunci kepada kesihatan yang baik.

3. Memperbaiki kulit

Lemon bertindak dengan cemerlang dalam mela wan penuaan kulit. Ciri-ciri antioksidan membantu meme rangi kerosakan radikal bebas, yang bertanggungjawab untuk gejala penuaan. Kandungan Vitamin C nya juga mewujudkan sintesis kolagen yang boleh mencegah kedutan. Vitamin C diperlukan dalam sintesis a sid ami no ke dalam kolagen dan tugas kolagen dan tisu penghubung adalah untuk menganjalkandan melindungi tisu kulit kita.

4. Mengurangkan berat badan

Lemon mengandungi pektin, serat larut yang biasa ditemui dalam buah-buahan sitrus. Pektin membantu menghindari kelaparan manakala serat mewujudkan rasa kenyang, dan menyebabkan anda kurang berasa lapar. Dengan rasa kenyang yang lebih lama, anda akan membuat pemilihan makanan yang lebih bijak dan kurang selera untuk memakan makanan ringan.

5. Penghidratan

Lemon juga akan membantu anda kekal terhidrat sepanjang hari, terutamanya jika anda kurang minum air. Ini kerana lemon akan meningkatkan penghasilan air dalam badan.

6. Menyingkirkan tok sin

Minuman ini juga akan membantu menying kirkan tok sin daripada buah ping gang dan hati anda selain merang sang sistem pencernaan anda. Ia juga boleh meningkatkan keupayaan tu buh anda untuk menyerap nutrien.

Lepas ini boleh amalkan minuman lemon panas. Banyak manfaat yang akan kita peroleh. Jangan buat sebagai perhiasan untuk minuman sahaja tapi tidak tahu manfaatnya.

Sumber: suria

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*