Anak Mel3cur Kena Air Panas Ikut Nasihat Ini

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Anak Mel3cvr Kena Air Panas Ikut Nasihat Ini

Anak-anak kecil terutamanya muda terdedah dengan pelbagai risi ko kemalangan di dapur. Antaranya mele cur akibat tersiram minyak panas, air yang mendidih dan sebagainya. Oleh itu, adalah penting menjadikan dapur ‘baby-friendly’ supaya kemala ngan ini dapat dielakkan.

Namun begitu, jika musibah ini terjadi ibu bapa harus bertindak pantas dan mempunyai pengetahuan asas untuk melakukan langkah rawatan asas yang betul bagi mengelakkan kecede raan anak bertambah teruk.

Melalui perkongsian seorang doktor perubatan Hana Hadzrami, beliau berkongsi pengetahuan dan pengalaman tentang perkara asas yang perlu ibu bapa lakukan jika anak terkena minyak atau air panas. Sekaligus membantu meminimumkan kecede raan anak.

“Beberapa bulan dahulu saya menjaga seorang bayi berumur setahun yang dirawat PICU akibat mele cur lebih 40% badan. Habis kepala, muka, dada, tangannya kehilangan kulit, hanya tinggal isi yang merah.

Satu badan berbalut dengan hanya menampakkan sebahagian muka (sebahagian lagi ditutup dengan lapisan kolagen) dan kedua-dua belah kaki. Dia memerlukan bantuan pernafasan dengan mesin bantuan hayat kerana tak mampu bernafas dengan baik.

Anak itu memerlukan pembedahan buang lapisan tisu mati serta menukar balutan (dressing) pada badannya setiap selang sehari.

1. Tersiram air kopi

Setiap kali dressing dilakukan ianya perlu dibuat di dewan bedah dengan bius penuh. Ini kerana tisu kulit yang ma ti atau membusuk harus dikikis buang untuk mencegah jangkitan ku man. Puncanya ialah bayi itu menaiki walker dan menarik alas meja makan. Di atas meja pula ada seteko air panas yang baru setengah jam siap dididih.

Air panas itu telah tersiram pada kepala dan sebahagian besar tubuhnya. Menggelupur anak itu menahan sakit. Saya teringat anak saya dulu sewaktu berumur dalam 3-4 tahun pernah tersiram kopi panas yang baru dibancuh dengan air mendidih; belum 15 minit selepas didih pun.

Kopi itu saya letakkan di rak almari sebelah atas. Namun anak saya telah memanjat almari dan mencapainya. Lalu kopi panas tersiram daripada kepala sampai ke badannya. Anak tadi melecur teruk sampai masuk ICU. Manakala anak saya selamat tak jadi apa-apa. Syukur!!

2. Rawatan asas

Kenapa boleh berbeza hasilnya sedangkan mengalami kemalangan yang sama? Bezanya ialah saya mengetahui bantuan rawatan asas (first aid) dan dengan izin Tuhan, berjaya mengaplikasi pengetahuan tersebut kepada anak sendiri.

Sebaik saja tersiram kopi panas, segera saya bawa dia ke bilik air dan saya siramkan air paip secara berterusan. Dengan bajunya sekali saya siram (kerana bajunya tipis). Siraman itu perlu berterusan sehinggalah dia tak lagi berasa sakit dan tiada lagi kesan merah pada badannya.

Manakala anak yang malang tadi; ibubapanya tiada pengetahuan first aid. Dalam keadaan panik, terus anak itu di bawa ke hospital. Kulit yang tersiram air panas terus ‘masak’ secara perlahan-lahan kerana haba terus masuk kedalam kulit secara langsung. Sampai di hospital, semua dah terlambat; lecur tadi dah jadi third degree burn. Kesian si anak perempuan tadi. Wajah dan tubuhnya takkan kembali seperti dulu!

Petua Orang Kita

Kerap saya terdengar cara merawat le cur dengan cara menyapu ubat gigi atau dengan merendam anggota mele cur dalam guni tepung . Ada juga yang suruh sapu minyak masak. Bermacam jenis petua ada.

Petua-petua tersebut diturunkan oleh nenek moyang dengan niat baik. Namun ianya kurang tepat dan boleh memburukkan keadaan jika le cur itu serius dan melibatkan kawasan besar. Jika tersiram minyak atau air panas, jangan panik. Segera bawa mang sa ke bilik air dan lalukan dengan air paip secara berterusan selama sekurang-kurangnya 20 minit atau hilang rasa sakit.

Jika anggota mele cur dilitupi dengan barang kemas, lampin bayi atau pakaian tebal; tanggalkan dengan serta-merta supaya kulit boleh segera disejukkan sebelum ia ‘masak’. Percayalah, jika first aid dilakukan dengan segera; jangankan mele cur, tanda merah pun tiada.

Belajarlah asas rawatan seperti mengendalikan lvka kecil dan penda rahan, memberi rawatan permulaan bagi lvka mele cur, kerana kemala ngan kerap terjadi dalam rumah. Dengan pengetahuan rawatan asas, anda boleh mencegah kecede raan yang lebih besar.

Simpan barang berba haya

Paling baik jika ada anak kecil di rumah ialah menjadikan rumah anda baby-friendly supaya kemala ngan dapat dice gah. Simpan segala alas meja, perhiasan kaca atau kristal. Elakkan wayar elektrik berjuntai ke bawah.

Simpan benda tajam dan berba haya di tempat yang tak boleh dicapai oleh anak kecil. You can make a difference!

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk dikongsikan buat Ibu bapa semua. Apa yang penting lebih berhati-hati dan membuat rawatan asas yang betul jika berlakunya kemala ngan ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*