Ada Sebabnya Kena Buang Batu-Batu Kecil Dicelah Tayar

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ada Sebabnya Kena Buang Batu-Batu Kecil Dicelah Tayar

Kenapa Anda Di Nasihatkan Untuk Buang Batu-Batu Kecil Dicelah Tayar. Ini Sebabnya. Baca Dan Sebarkan Untuk Keselamatan Bersama. Adakah anda perasan setiap kali selepas pemanduan, terdapat batu2 kecil yang tersepit pada tayar kereta?

Semasa melakukan penyelenggaraan kereta, kebanyakan orang tidak akan mempedulikan batu2 kecil tersebut. Namun begitu, tahukah anda bahayanya apabila batu2 kecil itu dibiarkan sahaja di dalam tayar kereta?

Seperti yg diketahui ramai, bunga pada tayar kereta memastikan bahawa kereta tidak tergelincir semasa hari hujan. Apabila terlalu banyak batu2 kecil tersepit antara bunga tayar, suatu bunyi yang kurang menyenangkan akan terhasil.

Akibatnya, cengkaman tayar menjadi lemah pada hari hujan atau salji sehingga kemungkinan kereta tergelincir di jalan raya amat tinggi.

Selain itu, batu2 kecil yang tajam itu boleh menembusi tayar menyebabkan tayar bocor malah merosakkan rangkaian wayar kumia di dalam tayar hinggalah tayar pancit. Keadaan ini amat berba haya kerana kereta boleh gagal dikawal sehingga membawa kepada kemala ngan jalan raya.

Sungguhpun kebanyakan batu kecil ini akan terkeluar sendiri apabila anda memandu namun masih ada yg tersepit di celah tayar justeru membaha yakan nya wa pemandu dan penumpang. Oleh itu, sentiasa ingat untuk mengeluarkan batu2 kecil yang tersepit pada tayar demi keselamatan diri dan orang lain.

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*